za 2024. godinu

EU / NATO

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje ministarstva odbrane BiH i SAD-a

21.12.2023. 15:18 / Izvor: Akta.ba
vojna saradnja

Adams je osobito istaknuo da je sve više američkih vojnih postrojbi koje izražavaju želju vježbati i provoditi aktivnosti s Oružanim snagama BiH.

Pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Eric Adams, potpisali su danas Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država za 2024. godinu.

Planom je obuhvaćeno 95 zajedničkih aktivnosti u BiH i SAD-u, za koje je pomoćnik ministra Šajinović naglasio da su pripremljene kako bi se podigla razina osposobljenosti i kapaciteti Oružanih snaga BiH te dalje povećao stupanj interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH sa snagama partnerskih zemalja i NATO savezom.

On je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države strateški partner broj jedan za Bosnu i Hercegovinu te da to povrđuje i ovaj plan aktivnosti za narednu godinu.

Brigadir Adams je konstatirao da je međusobna saradnja svake godine sve jača, a odnosi oružanih snaga BiH i SAD-a sve bliži, što je posebno pokazao i nedavni službeni posjet zapovjednika Europskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD generala Christophera Cavolija Sarajevu.

Adams je osobito istaknuo da je sve više američkih vojnih postrojbi koje izražavaju želju vježbati i provoditi aktivnosti s Oružanim snagama BiH.

Istom prilikom, Šajinović je službeno potpisao i odvojeni Tehnički sporazum između MO BiH i Zapovjedništva Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF), o potpori zemlje domaćina za vojnu obuku i vježbe na teritoriju Bosne i Hercegovine, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU