SASTANAK SA HELEZOM

EU / NATO

Ministar odbrane Mađarske: Čvrsto podržavamo teritorijalni integritet BiH

31.01.2024. 08:22 / Izvor: Fena
eu

Podsjetio je da će Mađarska uzeti predsjedavanje Evropskom unijom kasnije ove godine, što će im dati priliku da promoviraju proširenje.

Mađarska u potpunosti i čvrsto podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i prijem u Evropsku uniju, kazao je ministar odbrane Mađarske Kristóf Szalay-Bobrovniczky, koji je jučer u Sarajevu održao sastanak s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom.

Podsjetio je da će Mađarska uzeti predsjedavanje Evropskom unijom kasnije ove godine, što će im dati priliku da promoviraju proširenje.

"U našem je nacionalnom interesu da regija zapadnog Balkana ostane sigurna i stabilna. Razlog zašto smo danas ovdje je što preuzimamo komandno mjesto misije EUFOR-ALTHEA u Bosni i Hercegovini", kazao je.

Mađarski ministar je izrazio ponos što će njihovi članovi Oružanih snaga biti raspoređeni u Altea misiji u Bosni i Hercegovini, ali i zbog činjenice što će veoma kompetentan general preuzeti komandovanje nad tom operacijom u sljedeće dvije godine, general László Sticz.

"Uvjerio sam ministra Heleza da će naš general, koji preuzima komandu Altea misiju, to raditi veoma profesionalno", kazao je.

Dodao je da su već povećali prisutnost njihovih vojnika u EUFOR-ALTHEA misiji, među kojima je i helikopterska jedinica za medicinsku pomoć.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je naglasio da su razgovarali o izazovima koji ih očekuju i koji se dešavaju, prvenstveno misleći na agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i sukobe na Bliskom istoku.

"Izazovi koji nas ove godine očekuju su izbori u Europskoj uniji, SAD-u i Ruskoj Federaciji, koji mogu imati reperkusije na cijeli svijet", kazao je.

Govoreći o BiH, Helez je kazao da je ministar Mađarske izrazio punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji te da je jako važno da sredinom naredne godine Mađarska predsjedava Europskom unijom.

"Jako nam je bitno da neupitno podržavaju članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u", zaključio je Helez.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU