U prioritetima predsjedanja EU-om zapostavljena vladavina prava i ljudska prava

01.11.2019. 10:37 / Izvor: HINA
U prioritetima predsjedanja EU-om zapostavljena vladavina prava i ljudska prava

Unatoč najavama ministra pravosuđa da će veći naglasak biti na vladavini prava, taj je prioritet redefiniran i nije visoko istaknut.

Udruge civilnog društva kritizirale su u četvrtak Hrvatsku vladu što u prioritetima hrvatskog predsjedanja EU-om nije dovoljno istaknula vladavinu prava i stanje ljudskih prava koje smatraju gorućim pitanjem u Uniji.

Organizacije okupljene u Forum 2020 također žale što Banski dvori nisu konzultirali civilno društvo ni Hrvatski sabor što je, kažu, uobičajena europska i demokratska praksa.

Unatoč najavama ministra pravosuđa da će veći naglasak biti na vladavini prava, taj je prioritet redefiniran i nije visoko istaknut, kažu u priopćenju.

"Nadamo da će Hrvatska predsjedati na europski i demokratski način, uključujući u predsjedanje i organizacije civilnog društva, Hrvatski sabor i ostale demokratske dionike", ističu aktivisti.

Europa koja se razvija, koja povezuje, štiti i Europa koja je utjecajna na globalnoj razini četiri su krovna područja hrvatskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu iduće godine, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

Vezano uz prioritet »Europa koja raste«, u Forumu 2020 smatraju da ga ne bi trebalo postaviti bez paralelne odgovornosti o vrsti rasta i nauštrb koga ili čega Europa želi rasti.

Također ne drže najsretnijim rješenjem da se pod sloganom »Europa koja štiti« raspravlja o migracijama i izbjeglicama, što bi moglo imati pogrešne konotacije i osnažiti antidemokratske snage u EU.

U udrugama pozdravljaju odluku vlade da će tijekom predsjedanja fokusirano raditi na proširenju EU-a na zapadni Balkan i očekuju da predano radi na postizanju političkog suglasja na razini Vijeća EU-a o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"To je od presudnog značaja za demokratizaciju, vladavinu prava i razvoj ne samo tih zemalja već cijele regije. To je jasan zajednički interes i civilnog društva i vlade, a nadamo se i čitave EU", stoji u priopćenju.

Forum 2020 među ostalima čine Centar za mirovne studije, Mreža mladih Hrvatske, Kuća ljudskih prava, Gong, BaBe, Zelena akcija, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Ženska soba – Centar za seksualna prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU