Šest članica EU-a za otvaranje pregovora s Albanijom i S. Makedonijom

20.11.2019. 13:21 / Izvor: HINA
Šest članica EU-a za otvaranje pregovora s Albanijom i S. Makedonijom

Francuska ministrica Montchalin je rekla da je prijedlog Pariza podloga za raspravu kako bi se poboljšao pristupni proces.

Šest zemalja članica EU-a uputilo je pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem ističu da su spremne raditi na poboljšanju procesa proširenja, podrazumijevajući da će to dovesti do konsenzusa o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u ožujku 2020.

"Mi smo se spremni konstruktivno angažirati kako bi se poboljšao proces pristupanja. Učinit ćemo to podrazumijevajući da će se to provesti na učinkovit način s ciljem postizanja rezultata koji će omogućiti EU-u da postigne konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u ožujku 2020. godine", kaže se u pismu u koje je Hina u utorak imala uvid.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova Austrije, Češke, Italije, Poljske, Slovenije i Slovačke. Hrvatska, iako nije potpisnica pisma, dijeli te stavove, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Potpisnici pisma također pozivaju Europsku komisiju da do siječnja 2020. iznese "konkretne prijedloge kako pojačati učinkovitost pristupnog procesa kao instrumenta za potporu reformama i integracijama u regiji".

U pismu se također kaže da "nema održive alternative punopravnom članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU-u ako želimo učinkovito zaštiti naše interese u regiji" te da se proces mora nastaviti "bez nepotrebnih odgađanja".

Pismo je objavljeno uoči sastanka Vijeća za opće poslove, koje u utorak ima na dnevnom redu raspravu o proširenju. Prije toga, Francuska je uputila zemljama članicama dokument u kojem predlaže reformu sadašnjeg načina pregovora o pristupanju zemalja kandidatkinja.

Prema francuskom prijedlogu, proces pristupanja odvijao bi se postupno, u sedam koraka. 

Nesuglasje Francuske i Finske

U utorak, uoči sastanka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica, francuska ministrica je dala izjavu koja proturječi izjavi finske ministrice, koja predsjedava Vijećem.

"Francuska je stavila na stol novi prijedlog o promjeni metodologije. Vjerujem da ćemo kroz nekoliko sati dobiti potporu za to", izjavila je francuska ministrica za europske poslove Amelie Montchalin.

Ona je dodala da Nizozemska i Danska imaju slično stajalište kao i Francuska. Pariz je prošloga mjeseca blokirao otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, tvrdeći da EU najprije treba reformirati metodologiju proširenja.

Međutim, finska ministrica za europske poslove Tytti Tuppurainen izjavila je da se "danas neće razgovarati o francuskom prijedlogu".

"Dobro je da zemlje članice imaju svoje prijedloge, ali morat ćemo čekati da nova Komisija preuzme dužnost", rekla je Tuppurainen

"Vrlo je važno da danas pošaljemo snažnu poruku zapadnom Balkanu", dodala je finska ministrica.

Francuska ministrica Montchalin je rekla da je prijedlog Pariza podloga za raspravu kako bi se poboljšao pristupni proces.

"Danas postoji neka vrsta frustracije, što vidimo u Srbiji i Crnoj Gori. One godinama pregovaraju, a još nismo vidjeli konkretan napredak, nego nastavak emigracija, odlazak mozgova...Mi doista želimo imati konstruktivnu raspravu tako da do samita u Zagrebu (u svibnju sljedeće godine) imamo učinkovitiji postupak", rekla je Montchalin.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je u utorak, u razgovoru s manjom skupinom briselskih dopisnika, da EU ne smije ostaviti na cjedilu zapadni Balkan i prepustiti ga "drugim akterima".

"Finsko predsjedništvo smatra da, ako izgubimo zapadni Balkan i ne uzmemo ozbiljno integraciju toga područja, možemo doći u nove problem, čak i do novih sukoba", rekao je Haavisto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU