BiH trenutno ne ispunjava kriterije za članstvo u EU

10.12.2019. 12:57 / Izvor: Akta.ba
BiH trenutno ne ispunjava kriterije za članstvo u EU

Bosna i Hercegovina je općenito u ranoj fazi kada je u pitanju njen nivo spremnosti za preuzimanje obaveza članstva u EU.

Bosna i Hercegovina je općenito u ranoj fazi kada je u pitanju njen nivo spremnosti za preuzimanje obaveza članstva u EU.

Vijeće je danas usvojilo zaključke o Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Mišljenje Komisije, izdato je 29. maja i pruža sveobuhvatnu mapu puta za reforme koje bi vodile i podržale zemlju na njezinom putu ka EU integracijama.

U svojim zaključcima, Vijeće pozdravlja Mišljenje Komsije i apeluje na izvršna i zakonodavna tijela na svim nivoima vlasti da počnu rješavati ključne prioritete identifikovane u Mišljenju, u skladu sa legitimnom težnjom građana Bosne i Hercegovine da napreduju ka Evropskoj uniji.

Dalje u Mišljenju je navedeno kako Vijeće pozdravlja mišljenje Evropske Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Vijeće prima k znanju da Bosna i Hercegovina trenutačno ne ispunjava političke kriterije iz Kopenhagena u dovoljnoj mjeri te da treba uložiti značajne napore u jačanju svojih institucija u cilju garancije demokratije, vladavine prava, ljudskih prava te poštivanja i zaštite manjina.

Što se tiče ekonomskih kriterija, navode kako je Bosna i Hercegovina postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti, s tim da je uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije i postizanje konkurentnosti na zajedničkom tržištu još uvijek u ranoj fazi.

„Bosna i Hercegovina treba unaprijediti svoje rezultate u provedbi obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Bosna i Hercegovina je općenito u ranoj fazi kada je u pitanju njen nivo spremnosti za preuzimanje obaveza članstva u EU i treba značajno unaprijediti proces usklađivanja s pravnom stečevinom EU te primijeniti i provoditi odgovarajuće zakonodavstvo“, navodi Vijeće uz obrazloženje da u našoj zemlji treba ulagati kontinuirane napore, posebno u pogledu provedbe četrnaest ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije. Također, potrebno je ispuniti navedene ključne prioritete, usmjerene na oblast demokratije i funkcionalnosti države, vladavinu prava, temeljna prava i reformu javne uprave.

Vijeće konstatuje da će otvaranje pregovora o pristupanju u konačnici razmatrati Evropsko vijeće, u skladu sa ustaljenom praksom, u trenutku kada Komisija ocijeni da je Bosna i Hercegovina postigla potrebni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo, a posebno da je ispunila ključne prioritete navedene u Mišljenju Komisije. Pozivaju Komisiju da svoje godišnje izvještaje za Bosnu i Hercegovinu, počevši od izvještaja iz 2020. godine, usmjeri na provedbu ključnih prioriteta koje je potrebno rješavati.

Također, pozdravili  su imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te apelovali na izvršna i zakonodavna tijela na svim nivoima vlasti da počnu rješavati ključne prioritete identifikovane u Mišljenju Komisije, u skladu s legitimnim težnjama građana Bosne i Hercegovine za napretkom ka Evropskoj uniji.

„Vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“, navedeno je u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU