Barnier: Položaj van EU je drugačiji i manje povoljan

03.02.2020. 13:10 / Izvor: Fena
Barnier: Položaj van EU je drugačiji i manje povoljan

Velika Britanija je u napustila Evropsku uniju (EU) u noći 31. januara i postala je prva zemlja koja je istupila iz tog bloka.

Velika Britanije je napustila u petak Evropsku uniju i to je bio veoma tmuran i emotivan trenutak, ali također predstavlja priliku za novi početak i novi odnos kazao je Michel Barnier, glavni pregovarač Evropske unije za Brexit, na konferenciji za novinare u Briselu o nacrtu pregovaračkih direktiva o budućim odnosima s Ujedinjenim Kraljevstvom.

"Od sada nam je cilj da formiramo s ovom velikom zemljom novi odnos što je sadržano u nacrtu pregovaračkih direktiva o budućim odnosima između EU i Velike Britanije", kazao je Barnier.

Kaže da je cilj ovih direktiva da zaključe partnerstvo s ovom otočnom zemljom.

"Ipak najbolji i najambiciozniji odnos koji smo mogli imati je onaj kada je Velika Britanija bila dio EU. Kada niste u sklopu bloka, položaj van EU je drugačiji i manje povoljan", dodao je on.

U sklopu nacrta direktiva se nalaze tri poglavlja. Prvo pogavlje se odnosi na ekonomsko partnerstvo, drugo na sigurnost i treće na institucionalni okvir budućeg partnerstva.

"Spremni smo ponuditi veoma ambiciozan trgovinski sporazum koji uključuje nula tarifa i nula kvota. Želimo imati sporazum o slobodnoj trgovini, koji će uključivati sve od poslovnih usluga do telekomunikacijskih usluga. Trenutno radimo na tome da nađemo pogodna rješenja i za intelektualno vlasništvo", kazao je EU zvaničnik.

Barnier je naveo da je zbog ekonomske zavisnosti između EU i Velika Britanije potrebno ispuniti dva uslova kako bi se postiglo optimalno rješenje za sve uključene strane. 

"Prvo je da implementiramo mehanizme koji će omogućiti otvorenu i pravednu konkuretnost. Razgovarali smo s Johnsonom o ovom pitanju i složili smo se po mnogim pitanjima, a posebno po pitanju sprečavanja nepravnednih konkuretnih prednosti", dodao je.

Neophodno je, naglasio je Barnier, pridržavati standarda vezanih za zaštitu okoliša, sprečavanja klimatskih promjena i buduće vladavine. Sporazum mora uključiti recipročni pristup tržištu. 

"Ako se budemo mogli složiti oko pravednog konkurentnog tržišta, možemo postići veoma ambiciozan, slobodan i pravedan trgovinski sporazum. Međutim, ako i dođe do toga, neće se nastaviti po starom. Tržišta će biti odvojena", kazao je on.

Podvukao je da će Velika Britanija i dalje morati da poštuje sva pravila Evropske unije po pitanju standarda uvoza, a i EU će se pridržavati pravila koje Velika Britanija usvoji po istom principu. Kazao je da se kompanije moraju prilagoditi čim prije.

"Velika Britanija mora biti svjesna činjenice da mi želimo da ekonomsko partnerstvo pokrije mobilnost ljudi, kao i transport. Također moramo dogovoriti način na koji će Britanija nastaviti učestvovati u EU programima kao Horizont i Erasmus nakon 2020. godine", izjavio je Barnier.

Drugo poglavlje je vezano za sigurnost.

"Ovo pitanje ima posbnu važnost u svjetlu napada u Londonu tokom vikenda. Terorizam je užasna prijetnja u svijetu i u srcu je društva. Borba protiv terorizma i organiziranog i cyber kriminala zahtijeva blisku saradnje EU i Velike Britanije dugoročno. Bliska saradnja je također bitna za vanjske prijetnje od grupa koje žele da destabiliziraju naše demokratije.  Trebamo biti u mogućnosti da se oslonimo jedni na druge", navodi on.

Stoga, kazao je Barnier, EU predlaže saradnja s Velikom Britanijom za vanjsku i unutrašnju sigurnost. Mora se, rekao je on, postaviti okvir za razmjenu podataka, ali i saradnja policijskih i pravosudnih organa EU i VB.

"Međutim, bilo koji oblik saradnje na ovom polju mora ispunjavati tri uslova. Prvo se Britanija mora obavezati da će primjenjivati Evropsku konvecniju o ljudskim pravima. Drugo, moraju se obezbijediti adekvatni fondovi za zaštitu ličnih podataka i treće je da se mora formulisati način rješavanja sporova. Neophodno je uspostaviti saradnju na polju vanjske politike i odbrane. Želimo zaštiti naše zemlje od vanjskih prijetnji", dodao je Barnier.

Treće poglavlja nacrta direktiva se odnosi na upravljanje. Za to je, kaže on, potrebno uspostaviti veliki okvir kako bi se garantovala implementacija u određenom vremenkom okviru. 

"Potrebno je uspostaviti mehanizme koji bi omogućili pravovremenu reakciju u formi autonomnih mjera ako dođe do kršenja uslova sporazuma", izjavio je Barnier.

Na kraju je rekao da će se nacrt direktiva naći pred Evropskim parlamentom u srijedu i da se svih 27 čalnica mora složiti oko ovoga. 

"Onda možemo 25. februara početi pregovarati na toj osnovi", zaključio je on.

Velika Britanija je u napustila Evropsku uniju (EU) u noći 31. januara i postala je prva zemlja koja je istupila iz tog bloka.

Istovremeno je počeo i 11-mjesečni prelazni period tokom kojeg će vlada te zemlje pregovarati s rukovodstvom Unije o budućim odnosima.

U Velikoj Britaniji, u državnim institucijama i privatnom sektoru organizirane su različite proslave povodom Brexita. Pojedine državne institucije su bile osvijetljene bojama britanske zastave. Ranije je u institucijama EU u Briselu počelo uklanjanje zastava Velike Britanije.

Trenutak istupanja iz Evropske unije širom Britanije na ulicama proslavljaju pristalice Brexita, a iz Evropske unije ranije su upozorili da će pregovori o budućim odnosima biti teški i zahtjevni.

S obzirom na to da Velika Britanija više nije članica Evropske unije britanski političari više neće biti u organima Evropske unije. Međutim, do kraja prelaznog perioda, odnosno do kraja tekuće godine svi trgovinski i drugi odnosi ostaju nepromijenjeni i biće predmet pregovora između Londona i Brisela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU