Evropska unija usvojila Smjernice mjera upravljanja granicama

17.03.2020. 15:27 / Izvor: Akta.ba
Evropska unija usvojila Smjernice mjera upravljanja granicama

Evropska unija je radi zaštite zdravlja i dostupnosti robe i osnovnih usluga vezano za COVID-19 krizu, usvojilla je Smjernice mjera upravljanja granicama.

Evropska unija je radi zaštite zdravlja i dostupnosti robe i osnovnih usluga vezano za COVID-19 krizu, usvojilla je Smjernice mjera upravljanja granicama, a koje su objavljene u Službenom glasniku EU. Naime, kriza prouzrokovana COVID-19 virusom stavila je u prvi plan mjere zaštite zdravlja stanovništva uz istovremeno izbegavanje poremećaja u slobodnom kretanju robe u okviru unutrašnjeg tržišta EU.

Mjere se odnose na:

1. Kretanje robe i usluga – Hitnim službama trebalo bi dati prioritet u saobraćaju (zelene trake). Mjere kontrole ne smiju ozbiljnije ugrožavati dostupnost robe i lance snabdevanja. Putovanja u svrhu kretanja robe i usluga su dozvoljena. Ovim su obuhvaćeni radnici u kretanju roba i usluga (vozači, piloti na unutrašnjim i na spoljnim granicama EU). Ako države članice ipak odluče uspostaviti takve mjere zabrane kretanja, to moraju učiniti uz adekvatno objašnjenje i takve mjere moraju biti primjerene.

2. Države članice moraju omogućiti slobodno kretanje osnovnih namirnica kao što su lekovi, medicinska oprema, osnovni i kvarljivi prehrambeni proizvodi i stoka. Protok ove robe treba održati na jedinstvenom tržištu. Države članice i ovdje trebaju odrediti tkz. zelene, prioritetne trake i ukinuti zabrane koje važe preko vikenda. Ne treba uvoditi nikakve dodatne sertifikacije za robu koja slobodno cirkuliše na jedinstvenom tržištu.

3. Za osobe za koje je utvrđeno da imaju COVID-19 te da su zbog toga opasnost po javno zdravlje, trebalo bi obezbediti odgovarajući tretman u zdravstvenim ustanovama. Uspostavljaju se i mere primarnog i sekundarnog pregleda putnika koji dolaze iz pogođenih zemalja. Takođe, prilikom odlaska putnika iz zemalja koje su pogođene COVID-19 treba izvršiti pregled i osobama za koje je utvrđeno da imaju COVID-19 ne treba dozvoliti da putuju. Tijela nadležna za zdravstvo su odgovorna za uspostavljanje takvih provjera i adekvatnog informisanja osoblja.

4. Što se tiče spoljnih granica EU, sve osobe, bilo da su državljani EU ili ne, pri ulasku u Schengen zonu mogu biti pregledani. Države članice mogu odbiti ulazak državljanima trećih zemalja koji su nerezidenti ako pokazuju simptome ili su bili izloženi riziku zaraze. Može se primjeniti i alternativna mjera npr. izolacija ili karantin.

5. Što se tiče unutrašnjih granica države članice mogu uvesti privremene granične kontrole, mogu se izvršiti granične kontrole. Međutim, države članice ne smiju praviti razliku između svojih držvljana i državljana druge zemlje članice. Države članice moraju primiti svoje državljane i rezidente.”

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU