Britanija i Kanada potpisale sporazum za razdoblje nakon Brexita

23.11.2020. 08:49 / Izvor: Agencije
Britanija i Kanada potpisale sporazum za razdoblje nakon Brexita

Premijer Boris Johnson nastoji stvoriti 'globalnu Veliku Britaniju', koja će samostalno potpisivati i dogovarati bolje sporazume nego Evropska unija

Velika Britanija i Kanada potpisale su trgovinski sporazum na temelju kojega će nakon Brexita nastaviti razmjenu roba i usluga vrijednu 27 milijardi dolara i najavile da će dodatno produbiti veze u razgovorima o novom bilateralnom sporazumu tokom iduće godine.

London pregovara o nekoliko prelaznih bilateralnih sporazuma, koji bi trebali stupiti na snagu kada krajem godine završi prelazno razdoblje razdruživanja s Evropskom unijom, a u mnogim se naprosto prenosi uvjeti koje je Unija već dogovorila, prenosi Hina.

Ured britanske vlade za međunarodnu trgovinu je rekao da je "načelni dogovor" da se produži i prenese trgovinski sporazum EU-a i Kanade otvorio put za pregovore o novom bilateralnom sporazumu koji bi mogao pokrivati područja poput digitalne trgovine, zaštite okoliša i jačanja položaja žena u ekonomiji.

"Sporazum osigurava nastavak trgovinske razmjene vrijedne 20 milijardi funti i hiljade radnih mjesta", rekla je ministrica trgovine Liz Truss.

"Očekujemo postizanje novog ambicioznijeg sporazuma iduće godine, koji će za cilj imati stvaranje još više mogućnosti za kompanije i poboljšanja života ljudi u cijeloj zemlji."

Premijer Boris Johnson nastoji stvoriti "globalnu Veliku Britaniju", koja će samostalno potpisivati i dogovarati bolje sporazume nego EU. 

Kritičari primijećuju da su za sada ti sporazumi velikim dijelom isti.

Britanska vlada kaže da je u dvije godine dogovorila trgovinske sporazume sa 53 zemlje, koji pokrivaju britansku bilateralnu trgovinu u ukupnoj vrijednosti od 164 milijardi funti.

Truss je rekla da će sporazum s Kanadom spriječiti uvođenje carina na automobile, govedinu i ribu u procijenjenoj vrijednosti od 42 milijardi funti.

Sporazum o nastavku trgovine između Velike Brtitanije i Kanade prije službenog potpisivanja još će proći konačne pravne provjere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU