EU uvodi nove sankcije protiv Bjelorusije zbog napetosti na istočnoj granici

15.11.2021. 11:49 / Izvor: HINA
EU

EU optužuje Minsk da je namjerno orkestrirao migrantsku krizu na granicama.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije trebali bi u ponedjeljak usvojiti novi paket sankcija protiv Bjelorusije nakon više od sedmicu od eskalacije tenzija oko migranata na istočnoj granici Evropske unije, javlja Euronews.

Belavia, bjeloruski državni avioprevoznik, predviđena je ‘meta’ novog seta sankcija, petog u nizu od osporavanih izbora u augustu 2020. godine u toj zemlji.

Aviokompanija će biti izložena novim sankcijama zbog svoje navodne uloge u transportu migranata u Minsk, gdje ih pod bjeloruskom stražom voze do granice sa zemljama članicama EU, Poljskom, Litvanijom i Latvijom.

Hiljade migranata sada su zaglavljene u strašnim uslovima između Poljske i Bjelorusije, uhvaćene u središtu žestoke diplomatske svađe između bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i EU, koja ne priznaje autoritarnog vladara kao legitimnog lidera.

U subotu je grupa od oko 50 migranata uspjela probiti barijeru i bili su u Poljskoj nekoliko sati prije nego što su uhapšeni. Grupa je odmah vraćena na bjelorusku granicu.

Zvaničnici EU pripremali su sankcije protiv Bjelorusije u saradnji s državama članicama u procesu koji je skrenuo pažnju na oko 50 posto flote Belavie kojom upravljaju kompanije za lizing aviona u Irskoj.

Diplomatske konsultacije u Briselu rezultirale su novim sankcijama protiv Lukašenkovog režima, pri čemu nije isključena i nova, šesta runda sankcija, javili su diplomatski izvori za DPA.

Diplomate EU također su odbacile Lukašenkovu prijetnju da će prekinuti isporuku gasa iz Rusije koji se doprema u EU preko te države.

EU optužuje Minsk da je namjerno orkestrirao migrantsku krizu na granicama.

Jedan visoki zvaničnik EU nazvao je postupke Bjeorusije ,,hibridnom prijetnjom kao odmazdu za sankcije Zapada zbog političke represije protiv civilnog društva u toj zemlji.”

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU