Očuvanje mira

"Konstruktivni razgovori" EU i Britanije o Sjevernoj Irskoj

02.02.2023. 09:03 / Izvor: Fena
Ursula

EU je održala "veoma konstruktivne razgovore" s Britanijom o aranžmanima nakon Brexta za Sjevernu Irsku, ali još nije postignut nikakav dogovor.

Evropska unija je održala "veoma konstruktivne razgovore" s Britanijom o aranžmanima nakon Brexta za Sjevernu Irsku, ali još nije postignut nikakav dogovor, izjavila je u srijedu čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Znate princip da se o svemu pregovara tek na samom kraju kada znate kakav je rezultat i date konačni potpis", izjavila je ona na konferenciji za novinare nakon izvještaja britanske štampe da je dogovor gotovo postignut.

Rekla je da ima "odličan odnos" s britanskim premijerom Rishijem Sunakom, koji je preuzeo dužnost u oktobru, dodajući da "naši timovi rade zajednički na nalaženju rješenja" po tom pitanju.

Britanija je u utorak obilježila treću godišnjicu izlaska iz Evropske unije.

Kao dio svog aranžmana o Brexitu, London se složio da će se pravila EU nastaviti primjenjivati na kretanje robe u i van teritorije članice Ujedinjenog Kraljevstva Sjeverne Irske, čime je u tom pogledu praktično uvedena na jedinstveno tržište Evropske unije.

To predstavlja očuvanje mira u skladu s sporazumom iz Belfasta iz 1998. godine, koji uključuje osiguranje neprekidne ekonomske integracije između Sjeverne Irske i članice EU Irske.

London je, međutim otada ponovo otvorio pregovore s Bruxellesom o aranžmanu, tvrdeći da podriva promet robe unutar Ujedinjenog Kraljevstva i ulogu lojalističkih političara u vladi nacionalnog jedinistva u Sjevernoj Irskoj.

Obje strane već mjesecima vode razgovore na tehničkom nivou.

Posljednjih sedmica razgovori poprimaju sve više politički ton, sa sastancima između visokih zvaničnika s obje strane, što je podstaklo spekulacije da se razlike smanjuju.

Von der Leyen je odbila reći koliko su pozicije dvije strane blizu.

"Ne mogu dati parcijalne elemente jer se nikad do samog kraja ne zna kako izgleda paket, ali kao što sam rekla, ovo su vrlo konstruktivni razgovori", rekla je ona.

Britanija od EU traži lakši pristup provjerama robe koja ulazi u Sjevernu Irsku iz drugih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

Također želi ulogu Evropskog suda pravde (ECJ) koji nadgleda primjenu pravila EU u Sjevernoj Irskoj za robu koje će biti uklonjene.

Iako je Bruxelles naznačio da bi mogao olakšati provjere robe kao dio konačnog poravnanja, insistira na tome da ECJ ostane krajnji arbitar u zaštiti jedinstvenog tržišta EU, što uključuje nadzor nad aranžmanom Sjeverne Irske, prenosi AFP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU