Prijedlog za rješavanje krize

Europska komisija odbacila Kurtijev plan

15.06.2023. 10:25 / Izvor: N1
Evropska unija

Šef diplomacije EU-a Josep Borell izjasnio se o prijedlogu za rješavanje krize na sjeveru Kosova koji je podnio kosovski premijer Albin Kurti, rekavši da cijeni to što je uvidio potrebu za deeskalacijom.

Šef diplomacije EU-a Josep Borell izjasnio se o prijedlogu za rješavanje krize na sjeveru Kosova koji je podnio kosovski premijer Albin Kurti, rekavši da cijeni to što je uvidio potrebu za deeskalacijom.

"Međutim, ne rješavate neke od ključnih elemenata koji su izazvali krizu, a koji se moraju riješiti da bi se povratio mir na sjeveru Kosova“, napisao je Borell u odgovoru Albinu Kurtiju, koji je objavio na twiteru portparol EU-u Peter Stano.

Kurti je prethodno predao prijedlog u pet točaka za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku i sigursnost Josepu Borellu i amabsadorima zemalja Kvinte.

Borell je u odgovoru ponovio korake za deeskalaciju iza kojih, kako je rekao, stoji 27 članica EU-a i SAD.

Kao prvi je naveo da gradonačelnici treba obavljati posao iz drugih lokacija, a ne iz općtinskih zgrada, i podsjetio da se ovoga pridržavaju gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana.

"Vjerujemo da će gradonačelnici Leposavića i sjeverne Mitrovice, koji su iz Vaše partije, uskoro napraviti isto“, napisao je Borell Kurtiju.

EU je također tražila obustavljanje akcija policije u blizini općinskih zgrada na sjeveru i raspisivanje izbora u četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom.

U vezi drugih stvari koje je Kurti iznio u prijedlogu, Borel je rekao da neće biti nekažnjivosti za nasilje 29. svibnja i da će Euleks u skladu sa svojim mandatom pratiti istragu.

Europski dužnosnik ponovio je da je spreman organizirati sastanak Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pod uslovom da je premijer Kosova spreman da najprije deeskalira situaciju i stvori uslove za nove izbore.

Govoreći o prijedlogu da Kosovska policija i Kfor ili Euleks, prema prijedlogu Vlade Kosova, vrše zajedničke sigurnosne procjene, Borell je rekao da se o tome može pričati nakon deeskalacije, ali da to podrazumijeva koordinaciju unaprijed.

"Sa žaljenjem zapažamo da to nije bio slučaj s jučerašnjom operacijom u sjevernoj Mitrovici“, poručio je Borell.

On je pozvao Kurtija da poduzme „odlučnije korake“ ka deeskalaciji situacije, u skladu s mjerama koje su predložile EU i SAD.

"Tek kad se mir i stabilnost vrate na sjever Kosova možemo se koncentrirati na normalizaciju odnosa“, rekao je Borell.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU