Pobuna Wagner grupe

EU: Wagnerova pobuna pokazuje da je ruska moć slomljena

26.06.2023. 10:18 / Izvor: Agencije
rusija

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je Wagnerovu pobunu kao "izdaju".

Pobuna Wagner grupe protiv ruske administracije pokazala je da je rat u Ukrajini slomio moć Kremlja i uticao na njegov politički sistem, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne odnose i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Prije sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, pobunu Wagnerove grupe opisao je kao "čudovište koje je stvorio ruski predsjednik Vladimir Putin, a koje ga je ugrizlo".

"Ono što se dogodilo ovog vikenda pokazuje da je rat protiv Ukrajine slomio rusku moć i uticao na njen politički sistem", rekao je Borelj.

Ističući da EU pomno prati situaciju, Borelj je naveo da politička previranja nuklearne sile predstavljaju opasnost, te da će EU raditi na mogućim scenarijima.

"Sada je vrijeme da podržimo Ukrajinu više nego ikad", rekao je visoki predstavnik EU.

Jevgenij Prigožin, šef paravojne grupe Wagner, optužio je rusku vojsku da je izvršila napad na Wagnera i zaprijetio odgovorom, nakon čega su Wagnerovi borci napustili Ukrajinu i ušli u pogranični region Rostova.

Nakon ove situacije, Federalna služba bezbjednosti (FSB) pokrenula je krivični postupak pod optužbom za "oružane nerede".

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je Wagnerovu pobunu kao "izdaju".

Prigožin je prihvatio prijedlog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za deeskalaciju tenzija u Rusiji 24. juna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU