Francuski predsjednik

Macron: EU treba da se reformiše ako želi da integriše nove nacije

29.08.2023. 10:09 / Izvor: Agencije
eu

Francuski predsednik Emmanuel Macron rekao je da bi Evropska unija (EU) trebalo da bude hrabra i da pronađe načine za integraciju zemalja kandidata, među kojima su Moldavija, Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana, piše Politico.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da bi Evropska unija (EU) trebalo da bude hrabra i da pronađe načine za integraciju zemalja kandidata, među kojima su Moldavija, Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana, piše Politico.

Macron je kazao da EU treba da se reformiše ako želi da integriše nove nacije i da mora da izgradi konsenzus sa više od 30 svojih članica.

"Rizik je misliti da možemo da se proširimo bez reformi. Mogu da posvjedočim da je Evropi dovoljno teško da napreduje u osetljivim temama sa 27 članica, a sa 32 ili 35 neće biti lakše", istakao je Macron na godišnjem skupu francuskih ambasadora u Parizu.

Trebaće nam hrabrost, da prihvatimo više integracije u nekim oblastima, a možda čak i Evropu sa više brzina, kazao je Macron.

Francuski predsjednik nije precizirao kako bi funkcionisala Evropa sa više brzina, ali je dodao da je neophodna revizija procedura kako bi blok zadržao „privlačnost“.

Prema riječima nekoliko francuskih zvaničnika, Macronova vlada radi na nekoliko prijedloga za Evropu sa više brzina, što bi uključivalo stvaranje neformalnih grupa zemalja članica, koje bi radile na određenim oblastima politike.

Macron je, takođe, nagovijestio da će detaljno iznijeti svoja razmišljanja o proširenju i reformama EU u predstojećim mjesecima, uoči evropskih izbora EU ​​naredne godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU