U Skoplju

Čelnici Zapadnog Balkana na samitu Procesa Brdo-Brijuni

11.09.2023. 09:31 / Izvor: Agencije
eu

U Skoplju će danas biti održan samit Procesa Brdo-Brijuni, čiji je cilj potaknuti veću integracija među zemljama Zapadnog Balkana.

U Skoplju će danas biti održan samit Procesa Brdo-Brijuni, čiji je cilj potaknuti veću integracija među zemljama Zapadnog Balkana i ubrzati njihov put prema članstvu u Evropsku uniju.

Domaćin skupa je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, zajedno s predsjednicima zemalja inicijatora tog procesa, Hrvatske i Slovenije, Zoranom Milanovićem i Natašom Pirc Musar.

Nastala 2010. godine, kada su tadašnji slovenski i hrvatski premijeri, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dvije zemlje, željeli dati primer liderima Zapadnog Balkana, inicijativa daje podsticaj za rješavanje bilateralnih pitanja među zemljama te nekad zaraćene regije i podstiče njihove napore na putu integracije u Evropsku uniju.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brijuni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regije pridruživali su se i specijalni gosti.

Među njima su bili nekadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, aktuelni američki predsjednik a tada potpredsjednik Joe Bidena i drugi.

Prošle godine samit je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, kada su lideri zemalja Zapadnog Balkana, umjesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se da podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Na samitu u ponedjeljak najavljeno je učešće predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, predsjednika Albanije Bajrama Begaja, članova tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović i predsjednice Kosova Vjose Osmani.

U Skoplju je, zbog prisustva najviši zvaničnika zemalja regije, podignut prvi stepen sigurnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU