od 5. do 7. oktobra

Trodnevni samit Evropske političke zajednice u Granadi

05.10.2023. 10:33 / Izvor: Agencije
eu

Tokom samita od 5. do 7. oktobra evropski čelnici promovirat će se politički dijalog i jačanje saradnje na rješavanju najhitnijih pitanja sigurnosti.

Predstavnici 47 zemalja evropskog kontinenta i lideri evropskih institucija razgovarat će na trećem samitu Evropske političke zajednice u Granadi, Španija, u jeku sve izazovnije sigurnosne situacije za evropski kontinent zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Tokom samita od 5. do 7. oktobra evropski čelnici promovirat će se politički dijalog i jačanje saradnje na rješavanju najhitnijih pitanja sigurnosti i stabilnosti u Evropi.

Učešće na samitu potvrdila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani, a u Granadu putuje i predsjednik Srbije Aleksandra Vučića.

Samit se održava u jeku napetosti između Kosova i Srbije, nakon što je prije 11 dana grupa naoružanih muškaraca ubila kosovskog policajca na sjeveru Kosova, u incidentu koji su vlasti Kosova i Evropska unija okvalificirali kao teroristički napad.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na samitu u Granadi.

Ideja Emmanuela Macrona

Evropsku političku zajednicu prvi je spomenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao platformu koja bi okupljala sve evropske države, bez obzira na njihov status u Evropskoj uniji ili odnose s Unijom i koja ne bi bila zamjena za EU, Vijeće Evrope ili OSCE.

Ideji je prethodilo Macronovo protivljenje širenju EU-a.

Pokazalo se da kandidati i kada ispregovaraju jedno poglavlje koje preporuči Brisel brzo pokvare u praksi.

Bugarska i Rumanija su, naprimjer, 2007. godine primljene u Uniju iako nisu bile spremne za to.

Predugo čekanje s proširenjem EU-a druge sile koriste za uplitanje u interesna područja Unije, poput Zapadnog Balkana.

Ruska invazija na Ukrajinu krajem februara 2022. godine dodatno je potakla interese o boljoj saradnji među evropskim državama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU