Zamrznuto pridruživanje

Izvještaj EU o pregovorima s Ankarom "nepravedan i pristrasan"

09.11.2023. 10:59 / Izvor: Fena
Turska

Godišnji izvještaj Evropske komisije o dugom zastoju Turske u pregovorima za članstvo u EU "nepravedan je i pristrasan".

Godišnji izvještaj Evropske komisije o dugom zastoju Turske u pregovorima za članstvo u EU "nepravedan je i pristrasan", saopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Izvještaj izvršnog tijela Evropske unije u srijedu kritizirao je "ozbiljno nazadovanje" Turske u pogledu demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih prava i nezavisnosti pravosuđa.

"Kategorički odbacujemo neosnovane tvrdnje i nepravedne kritike, posebno u pogledu političkih kriterija i poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima", navodi se u saopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Komisija je također saopćila da Turska nije postupila u skladu s principima vladavine prava, ljudskih prava i osnovnih sloboda u svojoj borbi protiv terorizma.

Tursko ministarstvo saopćilo je da su optužbe nepravedne i naglasilo je "neiskrenost pristupa EU i jasan dvostruki standard", dodajući da su pitanja osnovnih prava sporena čak i među državama članicama EU.

Izvještaj Komisije ima za cilj ažuriranje napretka Turske prema ispunjavanju standarda za članstvo u EU, a mogao bi zategnuti veze koje su već problematične zbog imigracije i, nedavno, rata između Izraela i militantne grupe Hamas u Gazi.

Težnja Turske za pridruživanje EU zamrznuta je godinama nakon što je pokrenula pregovore o članstvu 2005. godine, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU