POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Većina Britanaca za ponovno pridruživanje tržištu EU-a

30.11.2023. 08:24 / Izvor: Agencije
B

Većina Britanaca podržava ponovno pridruživanje jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Većina Britanaca podržava ponovno pridruživanje jedinstvenom tržištu Evropske unije, pokazuje istraživanje agencije YouGov.

Ukupno 57 posto Britanaca bi sada podržalo pridruživanje jedinstvenom tržištu i pored toga što bi to podrazumijevalo slobodno kretanje ljudi koje je dovelo do preseljenja miliona porodica i radnika u Veliku Britaniju, što je bio slučaj dok je ta zemlja bila članica EU-a.

Među ispitanicima koji su glasali za izlazak iz Unije i koji bi na izborima podržali Laburističku partiju, 53 posto podržava ponovni pristup jedinstvenom tržištu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kada je riječ o onima koji su glasali za Brexit i namjeravaju glasati za vladajuće konzervativce, samo 29 posto bi podržalo povratak na jedinstveno tržište, dok je 54 posto njih protiv.

Laburisti obećali poboljšanje odnosa s EU-om

Laburisti, koji su na putu da pobijede na sljedećim izborima, obećali su da će poboljšati trgovinske odnose s EU-om, ali je lider stranke Keir Starmer rekao da ne želi povratak na jedinstveno tržište.

Istraživanje je pokazalo da 72 posto Britanaca želi da London ima bliže odnose s Briselom.

Obuzdavanje imigracije bio je ključni razlog zbog kojeg su Britanci glasali za izlazak iz EU-a 2016. godine.

Rezultati istraživanja YouGova objavljeni su sedmicu nakon što su objelodanjeni zvanični podaci, koji su pokazali da je godišnja neto migracija u Veliku Britaniju prošle godine oborila sve rekorde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU