Karolina Edtstadler

Geopolitički je nužno da BiH bude s Evropskom unijom (VIDEO)

01.12.2023. 12:49 / Izvor: Agencije
eu

Edtstadler je kazala da BiH i Austriju spaja mnogo toga u historijskom smislu.

Savezna ministrica Republike Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolina Edtstadler, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, ocijenila je geopolitički nužnim da BiH bude zajedno sa Evropskom unijom kako bi dalje radila na procesu proširenja.

Nakon sastanka s zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, Edtstadler je danas u Sarajevu poručila da je svjesna frustracije koju je izazvala stagnacija te da želi da se to promijeniti.

"Sada je vrijeme da svi stojimo zajedno u EU i da ujedinimo svoje vrijednosti. Ne želimo da zapadni Balkan, posebno u ovome slučaju Bosna i Hercegovina, padne na neko stražnje mjesto", istakla je.

Edtstadler je kazala da BiH i Austriju spaja mnogo toga u historijskom smislu te da je Austrija najveći investitor u BiH gdje je aktivno više od 200 austrijskih preduzeća.

Naglasila je da je u 2022. godini vanjsko-trgovinski obim sa 1,53 milijarde eura na rekordnom nivou, kao i da su uvoz i izvoz porasli u 2023. godini.

"Bosna i Hercegovina je jedina zemlja zapadnog Balkana koja više izvozi u Austriju nego što uvozi iz Austrije", kazala je Edtstadler te poručila da te potencijale treba proširiti.

Istakla je da je njena posjeta BiH povezana sa posljednjim dešavanjima na evropskom nivou, te da pred BiH stoje jako važna savjetovanja.

"Evropski ministri koje zastupam u Briselu će pripremiti zaključke za šefove država i vlada, nakon čega ćemo razgovarati o daljem postupanju u kontekstu pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, ali i sa Ukrajinom i Republikom Moldavijom", kazala je Edtstadler.

To znači, smatra ona, da je sada ključni trenutak da se Bosna i Hercegovina još jedanput dokaže da želi ispuniti reforme te da će kontinuirano nastavljati reformske aktivnosti kako bi postigla zacrtane ciljeve.

Naglasila je da je Evropska komisija opisala napredak u izvještaju te da su usvojeni važni zakoni ove godine, kao što su prilagođavanje zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, ali i izmjene zakona o ombudsmanu, o pristupu podacima i o strancima.

"Cilj je da prednosti koje donosi pristupanje EU budu dostupne ljudima, da ljudi shvate šta to nosi sa sobom. Zavisno od napretka, odmah možete osjetiti prednosti", poručila je.

Naglasila je da su reformski procesi ponekad bolni, ali da je sada nužno da se učine ti koraci.

"Želim spomenuti razvoj u Republici Srpskoj koji ipak baca sjenu na postignute uspjehe. Važno je da se suverenitet i teritorijalni integritet i ustavni poredak u državi BiH zadrže. To je esencijalno, to je suštinski važno i za Evropsku uniju. Austrija to podržava i to ću reći jasno", poručila je.

Također je dodala da podržava visokog predstavnika u BiH te da su napadi na njegov autoritet apsolutno neprihvatljivi.

"Želimo Bosnu i Hercegovinu u porodici Evropske unije i nastavit ćemo joj pružati podršku", zaključila je Edtstadler.

Brkić je kazao da je informirao ministricu o glavnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH, što je punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji te da su razmijenili mišljenja oko aspekta izvještaja Evropske komisije o proširenju koje je nedavno prezentirano.

Također je zahvalio što je Austrija zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Italijom, Slovačkom, Grčkom i Češkom potpisala zajedničko pismo u kontekstu potpore punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Informirao sam ministricu da je Bosna i Hercegovina u proteklom periodu svoje vanjskopolitičke stavove sto postotno stavila uz stavove Europske unije", poručio je.

Također je naveo da su razgovarali i o dinamici regionalne suradnje na jugoistoku Evrope te o ilegalnim migracijama.

Na kraju razgovora je, dodao je, zahvalio ministrici na kontinuiranoj bilateralnoj potpori Austrije Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU