Njegov stav u suprotnosti s onim Evropske komisije

Orban traži od EU-a da ne raspravlja o pristupnim pregovorima Ukrajine

05.12.2023. 10:37 / Izvor: Agencije
orban

Mađarski premijer Viktor Orban je zatražio da se na samitu čelnika EU sljedeće sedmice ne donose odluke o otvaranju pregovora o članstvu Ukrajine

Mađarski premijer Viktor Orban je zatražio da se na samitu čelnika Evropske unije sljedeće sedmice ne donose odluke o otvaranju pregovora o članstvu Ukrajine dok se zemlja bori s ruskom invazijom, piše Reuters, prenosi Hina.

Orban, koji je nastavio održavati odnose s Moskvom čak i kad je EU nametnula cijeli niz sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, već sedmicama izjavljuje da Kijev nije spreman za početak pristupnih pregovora.

Njegov stav u suprotnosti je s onim Evropske komisije, izvršnog tijela Evropske unije, koja je prošle sedmice preporučila da čelnici Unije daju Kijevu zeleno svjetlo za početak pregovora čim zemlja ispuni određene uslove.

Odluka kao takva zahtijeva jedinstvenu podršku evropskih lidera.

Orban je svoj zahtjev iznio u pismu koje je u ponedjeljak poslao Charlesu Michelu, predsjedniku Evropskog vijeća. Takođe je rekao da samit ne bi trebao odlučivati o budžetskom planu koji uključuje 50 milijardi eura ekonomske pomoći Kijevu.

“S poštovanjem apelujem da ne pozivate Evropsko vijeće da odlučuje na ovu temu u decembru jer bi očigledan izostanak konsenzusa neizbježno doveo do neuspjeha”, napisao je Orban.

“Evropsko vijeće mora izbjeći kontraproduktivni scenarij zbog jedinstva, naše najvažnije vrijednosti”, dodao je.

Pregovori o članstvu u EU-u bili bi veliki poticaj Ukrajini, bivšoj sovjetskoj republici koja se bori s ruskom vojnom invazijom gotovo dvije godine.

Michelov glasnogovornik odbio je komentarisati pismo. Ali, zemlje članice su dale do znanja da žele raspravljati o ukrajinskom članstvu i prijedlogu budžeta na samitu koji će se održati u Briselu 14. i 15. decembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU