Današnja odluka EU članica

Španska ministarka Nadia Calviño nova šefica EIB

08.12.2023. 16:03 / Izvor: Dnevni evropski servis
EIB

Španska ministarka finansija Nadia Calviño (Kalvinjo) bit će nova šefica Evropske investicione banke.

Španska ministrica finansija Nadia Calviño (Kalvinjo) bit će nova šefica Evropske investicione banke (EIB), složile su se 8. decembra članice EU.

Nadia Kalvinjo će dužnost predsjednice banke sa sjedištem u Luksemburgu preuzeti 1. januara.

Jedna od konkurentkinja Nadie Kalvinjo za čelnu poziciju u EIB tokom proteklih nekoliko mjeseci bila je i Margrete Vestager koja je uzela odsustvo sa dužnosti evrokomesarke za digitalnu agendu i konkurenciju da bi "učestvovala u trci".

Novinarima u Briselu Kalvinjo je rekla da je zahvalna i počastvovana što je dobila podršku kolega ministara finansija da bude na čelu EIB, preneo je Politiko.

"EIB će imati još značajniju ulogu u budućnosti da finansira zelenu tranziciju, obezbijedi finansijsku podršku za obnovu Ukrajine i takođe podrži ulogu Evrope u svijetu", rekla je Kalvinjo.

Ministri finansija 27 članica EU izabrali su Kalvinjo na sastanku u Briselu nakon što su veći dio prethodne noći razgovarali, ali nisu uspjeli da postignu dogovor, o reviziji nacionalnih pravila o potrošnji od strane EU, piše briselski portal.

Inače, ministri nisu danas ni glasali za špansku ministarku jer je već imala jasnu potrebnu većinu.

Nova šefica EIB bit će zadužena za usmeravanje milijardi eura zajmova u velike infrastrukturne projekte širom Evrope i imat će ključnu ulogu u obnovi Ukrajine i obezbjeđivanju finansija za borbu protiv klimatskih promjena narednih godina.

Izbor prve "osobe" EIB vodio je belgijski ministar finansija Vinsent Van Petegem (Vincent Van Peteghem).

"Uvjeren sam da će Nadia (Kalvinjo) biti veoma dobra predsjednica", rekao je belgijski ministar dodajući da je bilo pet odličnih kandidata ali da će sa Kalvinjo EU imati snažnog predsjednika EIB.

Kalvinjo će zamijeniti Nijemca Vernera Hojera (Werner Hoyer) koji je vodio EIB u dva mandata, od 2012.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU