Premijer Slovačke Robert Fico

Slovačka neće blokirati rusku imovinu i vojno pomagati Ukrajinu

21.12.2023. 11:30 / Izvor: Agencije
Slovačka

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je kako ta država ne namjerava da na svojoj teritoriji zamrzne imovinu u vlasništvu Rusa.

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je kako ta država ne namjerava da na svojoj teritoriji zamrzne imovinu u vlasništvu Rusa, te potvrdio kako zvanična Bratislava neće pružati vojnu podršku Ukrajini

“Postoje države, kao što je na primjer Češka, koja je zamrzla nekretnine Rusiji ili Rusima na svojoj teritoriji, ali mi u Slovačkoj, naravno, nećemo ići tim putem”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Naglasio je i da ta država neće pružiti vojnu podršku Ukrajini, ali joj namjerava poslati humanitarnu pomoć.

On je istovremeno izrazio zabrinutost zbog toga što “veliki dio humanitarne pomoći završava na crnom tržištu”, o čemu je, prema njegovim riječima, bilo razgovora na samitu šefova država i vlada država članica Evropske unije.

“Neću da spominjem cifru o kojoj smo razgovarali u Evropskom vijeću, ali riječ je o ogromnom dijelu ukupne pomoći koji završava na crnom tržištu, to jest u pipcima organiziranog kriminala u Ukrajini”, naglasio je Fico.

Najavio je i kako se krajem januara 2024. planira sastati sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom.

“Razgovarat ćemo o tome kako Slovačka može pomoći Ukrajini u humanitarnoj sferi i obnavljanju konfliktom pogođenih područja države”, istakao je slovački premijer.

Prema njegovim riječima, Bratislava će istovremeno insistirati na striktnoj kontroli kijevskih vlasti oko distribucije humanitarne pomoći kako ona ne bi završila na crnom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU