SKOPLJE

Regionalni lideri na skupu "Zapadni Balkan i EU"

22.01.2024. 09:52 / Izvor: Agencije
eu

Foto: Reuters

U Skoplju se danas održava susret "Zapadni Balkan i EU", kao i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan.

U Skoplju se danas održava susret "Zapadni Balkan i EU", kao i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski, prenosi agencija Tanjug.

Kako je najavljeno, prvo će biti održana panel diskusija lidera regije, na kojoj će uz Kovačevskog, prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, dok će se videoporukom obratiti predsjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanku će prisustvovati i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju James O'Brien.

Šest milijardi eura pomoći i kredita

Potom je predviđen plenarni sastanak lidera sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan učestvovat će i predstavnici Vijeća za regionalnu saradnju, CEFTA-e i Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID-a, kao i nekih međunarodnih finansijskih institucija.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj Uniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU