Reakcija na proteste

Macron želi da EU reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine

31.01.2024. 09:21 / Izvor: Fena
EU

Poljoprivrednici u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, tvrde da nisu dovoljno plaćeni.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak kako želi da Evropska unija reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i da omogući fleksibilnost nekih poljoprivrednih pravila bloka kako bi se ublažilo nezadovoljstvo francuskih farmera.

Macron je, govoreći tokom državne posjete Švedskoj dok su farmeri blokirali traktorima autoputeve u Francuskoj i palili sijeno kako bi delimično blokirali pristup aerodromu u Toulouseu, kazao kako ne želi da nacrt trgovinskog sporazuma s blokom Mercosur zemalja Južne Amerike bude potpisan pod sadašnjim uslovima.

Francuski protesti slijede za sličnim akcijama u drugim evropskim zemljama, uključujući Njemačku i Poljsku, uoči izbora za Evropski parlament u junu na kojima se vidi da krajnja desnica, za koju poljoprivrednici predstavljaju rastuće biračke tijelo, ostvaruje pomake.

U Francuskoj je vlada, koja je oprezna zbog eskalacije protesta i predstojećih evropskih izbora, već odustala od planova za postepeno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel, i obećala da će ublažiti ekološke propise.

Vlada će također podstaći svoje kolege iz EU da pristanu na ublažavanje propisa o obradivim površinama.

"Tražili smo vrlo konkretne stvari za naše poljoprivrednike", izjavio je Macron, koji će u četvrtak prisustvovati samitu čenika EU u Briselu. 

Macron je rekao da Francuska želi "imati jasne mjere za uvoz iz Ukrajine jer danas imamo po obimu i kvalitetu stvari koje destabilizuju evropsko tržište, bilo da je riječ o piletini ili žitaricama".

Evropska komisija saopćila je da nastavlja s postizanjem trgovinskog sporazuma s blokom zemalja Mercosur, dan nakon što je Macronov ured saopćio da uviđa da je EU stavila tačku na pregovore.

Macron je rekao da želi "jasniji stav o Mercosuru", dodajući kako ne želi da se potpiše sporazum kakav je trenutno sastavljen, jer, kako je opisao, nedostatak garancija da će uvozni proizvodi morati slijediti slična pravila kao evropski.

Poljoprivrednici u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, tvrde da nisu dovoljno plaćeni, sputani su pretjeranom regulativom o zaštiti okoliša i suočavaju se s nelojalnom konkurencijom jeftinog uvoza, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU