Borrell osudio odluku određenih zemalja

Španija šalje dodatnih 3,5 miliona eura pomoći UNRWA-i

05.02.2024. 12:41 / Izvor: The Guardian
euro

Španija će poslati palestinskoj agenciji UN-a za izbjeglice UNRWA dodatnih 3,5 miliona eura pomoći.

Španija će poslati palestinskoj agenciji UN-a za izbjeglice UNRWA dodatnih 3,5 miliona eura pomoći, rekao je danas ministar vanjskih poslova José Manuel Albares, prenosi Reuters.

Agencija je upozorila na značajan nedostatak sredstava s obzirom da je nekoliko velikih donatora obustavilo finansiranje nakon što je Izrael optužio 12 zaposlenika UNRWA-e za učešće u napadu Hamasa 7. oktobra u južnom Izraelu.

Madrid je dao 18,5 miliona eura direktno UNRWA-i 2023. godine, uključujući 10 miliona eura odobrenih u decembru uslijed pogoršanja humanitarne krize na teritoriji otkako je Izrael započeo vojni napad.

Ranije se o ovoj temi oglasio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell, te je upozorio da bi zaustavljanje sredstava za UNRWA-u bilo “nesrazmjerno i opasno“.

Neposredno nakon optužbi, desetak zemalja, uključujući SAD i Britaniju, suspendovalo je finansiranje agencije, koja je otpustila optuženo osoblje dok se drugi radnici vode kao nestali u sukobu, a prijavljena je smrt jednog od radnika.

Borrell je, komentarišeći zaustavljanje finansiranja agencije, rekao da bi “tako nesrazmjeran odgovor bilo teško zamisliti negdje drugdje“.

“Ako bi neki ljekari u evropskoj bolnici bili umiješani u kriminalne radnje, bila bi temeljna istraga i poduzete sve odgovarajuće radnje. Međutim, nijedna vlada nikada ne bi prestala da finansira zdravstvenu službu, jer bi to prvenstveno kaznilo ljude koji te usluge primaju. Zločini pojedinaca nikada ne bi trebalo da dovede do kolektivnog kažnjavanja čitave populacije”, podcrtao je on.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU