RADI SE NA PRIJEDLOGU TRI ZAKONA

Filipović: Nadomak smo pregovaračkog procesa za BiH

13.02.2024. 09:31 / Izvor: Avaz.ba
eu

Politički predstavnici stranaka koje čine vlast na državnom nivou, odnosno radne grupe intenzivno rade na finalizaciji prijedloga tri zakona.

Politički predstavnici stranaka koje čine vlast na državnom nivou, odnosno radne grupe intenzivno rade na finalizaciji prijedloga tri zakona. To su Zakon o sudu, Izborni zakon i Zakon o sprječavanju sukoba interesa, kazala je za Dnevni avaz Darijana Filipović, članica radne grupe, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dopredsjednica HDZ-a BiH.

Napomenula je da je to u skladu sa zaključcima s posljednjeg sastanka predsjednika političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu te da su zapravo radne grupe zadužene da u vezi s ta tri zakona naprave dodatne usaglašavanja kako bi pokušale iznaći rješenja za sve ono što je ostalo sporno u zakonima.

"Postoji zajednička ambicija da se dogovore zakoni koji su preostali u procesu ispunjavanja uvjeta za napredak u integracijskim procesima Bosne i Hercegovine. Usvajanjem ovih zakona u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH takva ambicija bi bila prepoznata u vidu otvaranja pregovaračkog procesa za BiH, što bi bio ogroman iskorak. Nadomak smo njega i to nam treba biti nit vodilja u ovom tjednu", kazala je Filipović za Avaz.

Kako prenosi ovaj list, u petak je moguća hitna sjednica Doma naroda PSBiH kako bi se usvojio zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU