VRIJEME ISTIČE

Počele optužbe: Ko je kriv za neuspjeh BiH na putu u EU?

16.02.2024. 09:05 / Izvor: Nezavisne novine
evropska unija

Iako rok za usvajanje "evropskih zakona" neophodnih za otvaranje pregovora BiH sa EU još nije istekao, već su počele optužbe ko je kriv.

Iako rok za usvajanje "evropskih zakona" neophodnih za otvaranje pregovora BiH sa EU još nije istekao, već su počele optužbe ko je kriv, i gotovo je izvjesno da neće biti usvojeni zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa, a pogotovo ne izmjene Izbornog zakona BiH, koji je takođe bio dio paketa dogovora lidera političkih partija koje čine vlast na nivou BiH.

Jedini "evropski zakon" koji bi mogao biti usvojen je zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma s obzirom na to da je za danas zakazana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se o tome trebalo odlučivati. 

Još ranije gotovo svi lideri političkih partija, uključujući i one iz Republike Srpske, rekli su da nemaju ništa protiv tog zakona, koji je još ranije usvojen i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

"Nije ostalo mnogo vremena da se riješi problem zakona o pranju novca i finansiranja terorizma, zakona o sudovima i o sukobu interesa. Moramo vidjeti zakone ne samo usvojene u Savjetu ministara, nego i u oba doma parlamenta. Moja šefica Ursula fon der Lajen je prije nekoliko sedmica rekla da nam treba svaki mogući argument koji možemo predstaviti u Briselu", rekao je Johan Zatler, šef Kancelarije EU, dodajući da se radi o velikoj prilici za BiH te da su sedmice uoči Evropskog samita, koji se održava od 21. do 23. marta, ključne i da se nada da će danas biti prva odluka u Domu naroda o zakonu o pranju novca, a sljedeće sedmice druga dva zakona. 

Zatler, međutim, smatra da nema vremena za usvajanje izmjena Izbornog zakona, a koje su, kako je istakao, ključne za evropski put, jer se mora mijenjati i Ustav BiH, osim u dijelu integriteta izbornog procesa, dok je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, juče istakao da mu je prijedlog Hrvatskog narodnog sabora, odnosno HDZ-a, neprihvatljiv. 

Ipak, iako do sjednice Evropskog samita, pa i do kraja mjeseca koji je postavljen kao neki rok, još ima vremena, Ambasada SAD već je izašla sa saopštenjem da će u slučaju da BiH ne dobije zeleno svjetlo za početak pregovora, krivac biti Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

"On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku", objavljeno je na nalogu Ambasade SAD u BiH na društvenoj mreži X. 

Slično kao i Ambasada SAD misli i Konaković, koji je rekao: "Super mi je ovaj zadnji Dodik kojeg gledam. Veći je evropejac nego svi mi". 

"Ne znam kakva će mu biti reakcija iz Moskve na sve ovo. Njegova najava i stalna retorika mogu jedino napraviti problem njemu i Republici Srpskoj. Izložiće ih ogromnoj izolaciji. Bitno je da znamo koliko nam znači evropsko tržište", rekao je Konaković, koji je isto kao i Ambasada SAD u priču o evropskom putu i neuspjehu upleo i Rusku Federaciju. 

Sam Dodik, reagujući na Ambasadu SAD, rekao je da oni svakim svojim obraćanjem, i njeni eksponenti podržavaoci, potvrđuju koliko im je zapravo stalo do očuvanja kolonijalnog statusa BiH. 

"Svakim svojim obraćanjem Ambasada SAD, njeni eksponenti i podržavaoci, potvrđuju koliko im je zapravo stalo do očuvanja kolonijalnog statusa BiH. Draga gospodo iza tastature, pitanja koja vi postavljate vas se ne tiču. Radi se o EU integracijama, kojima je srpski narod posvećen i o kojima razgovaramo s institucijama EU ili njihovim predstavnicima ovdje. Možete li zadržati bar malo pristojnosti u ponižavanju čitavog kontinenta miješanjem u stvari koje se vas apsolutno ne tiču", naveo je Dodik u svojoj objavi navodeći da su on lično i Republika Srpska uključeni u dogovor te da je problem što su partneri sa kojima bi trebalo da dogovaraju isključeni kao i da ih je upravo Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH, isključio, ili možda želi pregovarati umjesto njih. 

On je rekao da to vide i građani bošnjačke nacionalnosti te da im zato podvala neće proći, i neće ni njega ni Republiku Srpsku optužiti za neuspjeh, istovremeno naglašavajući da će upravo Marfi biti glavni krivac ukoliko BiH ne otpočne pregovore s EU. 

I pored toga što su već počele optužbe za neuspjeh BiH, Edin Forto, predsjednik Naše stranke, nada se da će do kraja februara radne grupe koje su formirane usaglasiti ključne zakone za dobijanje datuma za otvaranje pregovora s EU. 

"Nadam se da će se uskoro ti zakoni svesti na možda jednu ili dvije stvari koje treba da se razriješe. U idealnom scenariju će se i te stvari riješiti i dobićemo gotov tekst", rekao je Forto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU