Ideja nije dugo potrajala

Suspendovan program jeftinog iznajmljivanja električnih automobila u Francuskoj

16.02.2024. 11:01 / Izvor: Nezavisne novine
eu

Francuska Vlada nakon samo šest sedmica ukinula vrlo popularni program iznajmljivanja električnih automobila.

Protivnici električnih automobila bi naizgled mogli početi trljati ruke i radovati se jer je francuska Vlada nakon samo šest sedmica ukinula vrlo popularni program iznajmljivanja električnih automobila najsiromašnijim stanovnicima.

Iznajmljivanje je bio čak bilo jeftiniji od kupovine električnog automobila, što je privuklo mnoge stanovnike Francuske jer su se najmovi kretali od 40-100 eura mjesečno.

Ipak, program je već nakon mjesec i po dana ukinut. Naravno, postavlja se pitanje zašto.

Odgovor neće obradovati već pomenute protivnike električnih automobila.

Informacija koju je objavio francuski AFP govori kako je u Francuskoj naglo porastao interes kupaca za električnim automobilima, tako da proizvođači trenutno ne mogu pokriti cijelo tržište.

S obzirom da je i pomenuti najam krenuo puno bolje od očekivanog jer je iznajmljeno dvostruko više EV vozila od planiranog, program je zaustavljen, prenpsi Računalo.com.

Zaključak u ovoj priči je očit – nije istina da kupci ne žele električne automobile, nego je problem u trenutnoj previsokoj cijeni koja nije pristupačna svima.

U godinama koje dolaze očekuje se značajno smanjenje cijena EV vozila, sve se glasnije priča o modelima ispod 25.000 eura, pa čak i ispod 20.000 eura.

Dobra vijest je što će francuska Vlada vrlo vjerovatno ponovo pokrenuti ovaj program subvencija krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU