Blokada saobraćaja i granica

Poljski farmeri najavili inteziviranje protesta na granici s Ukrajinom

20.02.2024. 11:14 / Izvor: Fena
farmeri

Planiraju blokadu i luka i autoputeva.

Poljski farmeri intezivirat će danas proteste na granici s Ukrajinom, blokirajući skoro kompletan saobraćaj u, kako kažu, pokušaju da spase svoje živote, ali za koji Kijev tvrdi da škodi njegovim ratnim naporima.

Poljoprivrednici širom Evrope protestuju protiv ograničenja koja im postavlja Evropska unija u borbi protiv klimatskih promjena, kao i rastućih troškova i, kako navode, nelojalne konkurencije iz inostranstva, posebno iz Ukrajine.

"Bit će potpuna blokada cjelokupnog saobraćaja na graničnim prelazima", izjavio je Adrian Wawrzyniak, portparol sindikata poljoprivrednika Solidarnost.

Wawrzyniak je kazao da će, iako će vojna pomoć biti propuštana, biti blokiran i putnički saobraćaj. Dodao je da će biti blokirane luke i autoputevi.

Službeni Kijev navodi da poljoprivredni izvoz kroz istočnu Evropu nije oštetio tržišta EU.

Kako su protesti farmera i kamiondžija u Poljskoj masovniji, ukrajinski prevoznici saopćili su da planiraju miran danonoćni protest na tri prelaza koja su već blokirali poljski farmeri.

U komentaru novinskoj agenciji Ukrinform, njihov predstavnik kazao da će biti kontrolisano kretanja na prelazima kako bi spriječili poljske kamione da "zaobiđu red".

Planirano je da protest traje do 15. marta.

Ukrajina tvrdi da blokade utiču na njenu vojnu sposobnost i pomažu u ostvarenju ruskih ciljeva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da situacija na granici pokazuje "eroziju solidarnosti na dnevnoj osnovi".

Dodao je da je samo pet posto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza prešlo granicu s Poljskom, dodajući da je u pitanju više politika nego žito.

"Potrebne su nam zajedničke odluke, racionalne odluke, kako bismo razriješili tu situaciju. Odluke koje donosimo mi i Poljaci, prije svih, i svi u Evropi kojima je stalo do sudbine Evrope", dodao je ukrajinski čelnik, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU