iznos do 137 milijardi eura

Von der Leyen najavila odmrzavanje sredstava EU za Poljsku

23.02.2024. 14:34 / Izvor: Agencije
eu

Poljska bi također mogla pristupiti oko 76,5 milijardi eura kohezionih fondova za pomoć u podizanju životnog standarda u siromašnijim državama.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen kaže da će sljedeće sedmice biti donesene dvije odluke o fondovima Evropske unije za Poljsku kojima će se odmrznuti ukupan iznos do 137 milijardi eura.

Dobivanje pristupa finansiranju pružit će dramatičan poticaj za ulaganja poljskoj ekonomiji, koja je potresena posljedicama rata u susjednoj Ukrajini.

"Imam dobre vijesti", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Varšavi.

"Sljedeće sedmice kolegij će iznijeti dvije odluke o evropskim fondovima koji su trenutno blokirani za Poljsku", najavila je.

Pozitivna odluka znači da će Varšava moći iskoristiti oko 60 milijardi eura namijenjenih privredi kako bi se oporavila od pandemije COVID-19 i odmaknula se od fosilnih goriva.

Poljska bi također mogla pristupiti oko 76,5 milijardi eura kohezionih fondova za pomoć u podizanju životnog standarda u siromašnijim državama članicama EU.

Zauzvrat, proevropska vlada Donalda Tuska suočava se sa zadatkom da se odmakne od politike prethodnog nacionalističke vlade Prava i pravde (PiS), koja je bila upletena u spor s EU oko reformi pravosuđa i intervencija u državnim medijima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU