UNRWA

EU će dati 50 miliona eura Agenciji za pomoć Palestincima

02.03.2024. 10:15 / Izvor: Agencije
eu

Evropska unija (EU) je danas najavila da će 50 miliona eura iduće nedjelje dati Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA).

Evropska unija (EU) je danas najavila da će 50 miliona eura iduće nedjelje dati Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA), pošto je ta agencija pristala da eksperti koje postavi EU ispitaju na koji način ona provjerava da li su njeni zaposleni ekstremisti.

UNRWA je optužena da je 12 od oko 13.000 njenih zaposlenih u Gazi učestvovalo u napadima Hamasa 7. oktobra na jug Izraela. Agencija je otpustila te zaposlene, ali je više od deset zemalja prestalo da je finansiranje i uskratilo 450 miliona dolara pomoći, gotovo polovinu budžeta za ovu godinu.

Bilo je planirano da Evropska komisija da agenciji UNRWA 82 miliona eura 29. februara, ali je tražila da se prihvate njeni uslovi za provjeru zaposlenih.

Evropska komisija je poslije Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke najveći donator UNRWA.

Evropska komisija je ocijenila da je ta agencija "nagovijestila spremnost da osigura provjeru zaposlenih da bi se potvrdilo da nisu učestvovali u napadima i da se i dalje kontrolišu da ubuduće ne bi bilo takvih rizika".

Evropska komisija je najavila još dvije tranše finansiranja od po 16 miliona eura, ako se bude postupalo po dogovoru.

UNRWA je na ivici finansijskog kolapsa i njen generalni komeser Filip Lazarini je pozdravio najavu EU i na platformi X objavio da će novac doći u ključnom trenutku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU