Sporni dijalog Kosova i Srbije

U Briselu se ne razgovara o pravilniku Centralne banke Kosova

26.03.2024. 15:05 / Izvor: Fena
Kosovo

Foto: Vlada Kosova. Fena

Evropska unija je već ranija izrazila zabrinutost zbog posljedica koje bi odluka o ukidanju dinara mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba.

Kosovska Vlada saopćila je da se na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije u Briselu ne razgovara o Pravilniku centralne banke Kosova (CBK) već o načinima upućivanja finansijske podrške Srbima na Kosovu.

"Prvi potpredsjednik Vlade za europske integracije, razvoj i dijalog Kosova, Besnik Bisljimi, sudjelovao je na sastancima u okviru procesa dijaloga. Sastanci su održani u trilateralnom i bilateralnom formatu. Tema sastanaka bila je pronalazak rešenja za oblik upućivanja financijske podrške srpskoj zajednici, u okviru propisa središnje banke", stoji u saopćenju.

U Briselu je u ponedjeljak održan sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića koji su pod pokroviteljstvom Europske unije a u sklopu dijaloga, razgovarati o prijedlozima koji bi pomogli normalizaciji života kosovskih Srba nakon ukidanja dinara u platnom prometu te zemlje.

Posebni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da je runda pregovora o upotrebi dinara na Kosovu bila duga, ali da su razjašnjeni važni detalji.

U objavi na platformi X Lajčak je napisao da su predstavnici Beograda i Prištine iznijeli svoje prijedloge o rješavanju pitanja upotrebe srpskog dinara na Kosovu.

Nakon završetka sastanaka, glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi rekao je kako smatra da postoji potreba za dodatnim sastankom o pitanju srpskog dinara, te dodao da su prijedlozi koje su dali još uvijek daleko jedan od drugog.

Kosovo i Srbija završili su u ponedjeljak još jednu rundu pregovora, bez konkretnih dogovora o pitanju srpskog dinara, čija je upotreba na Kosovu zabranjena 1. februara.

Takva odluka kosovske centralne banke koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, pojačala je zabrinutost srpske zajednice na jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Evropska unija je već ranija izrazila zabrinutost zbog posljedica koje bi odluka o ukidanju dinara mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba.

Lajčak je novi sastanak na razini glavnih pregovarača najavio za idući tjedan te istaknuo kako se nada da će na njemu pronaći rješenje problema uporabe srpskog dinara na Kosovu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU