Definicija robe i infrastrukture

EIB ukida ograničenja za ulaganja u industriju dvostruke namjene

10.05.2024. 08:52 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Unapređenje podrške Grupe EIB zaštiti evropskog mira i bezbjednosti jedan od strateških prioriteta.

Uprava direktora Evropske investicione banke (EIB) odobrila je ažuriranu definiciju robe i infrastrukture dvostruke namjene koje ispunjavaju uslove za finansiranje od strane Grupe EIB, saopštila je ta finansijska institucija.

Istovremeno se Uprava složila da olakša finansiranje malih i srednjih preduzeća u oblasti bezbjednosne i odbrambene industrije otvaranjem namjenskog posredničkog finansiranja.

"Pojačavamo našu podršku evropskoj industriji bezbjednosti i odbrane jačajući investicije kako bismo očuvali bezbjednost Evrope i njenih građana istovremeno čuvajući kapacitete Grupe EIB za finansiranje", istakla je predsednica EIB Nadia Kalvinjo.

Ona je na sastanku ministara finansija EU u februaru rekla da je unapređenje podrške Grupe EIB zaštiti evropskog mira i bezbjednosti jedan od strateških prioriteta.

Nakon intenzivnih konsultacija sa akcionarima EIB, finansijskim tržištima i ključnim akterima, i mandata Evropskog savjeta da se dodatno unaprijedi pristup finansijama za evropske firme iz sektora bezbjednosti i odbrane, Kalvinjo je na posljednjim sastanku ECOFIN predstavila Akcioni plan za bezbjednosne i odmbrambene industrije, što je dobilo široku podršku ECOFIN-a.

Uprava direktora sada je formalno odobrila Akcioni plan i ubuduće EIB neće zahtjevati, kao ranije, da projekti iz oblasti dvojne namjene koji mogu da dobiju novac više od 50% očekivanih prihoda ostvaruju od robe za civilnu upotrebu.

Sredstva EIB takođe će moći da dobiju projekti i infrastruktura koju koriste vojska ili policija koji služe i za civilne potrebe. Više neće biti minimalnog praga za očekivane prihode od udjela civilnih korisnika, navodi se u saopštenju EIB.

Kada je riječ o izmjeni pravila za finansiranje malih i srednjih preduzeća u oblasti bezbjednosti i odbrane, EIB navodi da će biti otvorena posebna kreditna linija kojom će upravljati banke u članicama EU i drugi posrednici a za projekte dvostruke namjene manjih kompanija i inovativnih startapova.

Od 1. maja, kako je saopštila EIB, počela je s radom i posebna Kancelarija za odbranu i bezbjednost koja će na jednom mjestu pružati usluge vezano za investicije u tu oblast. Kancelarija će nuditi finansijsku podršku i stručnu pomoć u cilju jačanja evropskih bezbjednosnih i odbrambenih sposobnosti.

Očekuje se da usvojene promjene ubrzaju investicije i poboljšaju pristup finansiranju Grupe EIB za evropski sektor bezbjednosti i odbrane raspoređujući šest milijardi eura kroz Stratešku evropsku bezbjednosnu inicijativu (SESI) i dio za odbranu Evropskog investicionog fonda (EFI).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU