Nova pravila

London će na granične procedure nakon Brexita potrošiti šest milijardi dolara

20.05.2024. 09:53 / Izvor: Agencije
Britanija

Britanci su izlazak iz Evropske unije izglasali 2016. godine, ali su tek ove godine donesena nova pravila o graničnim kontrolama.

Britanci su izlazak iz Evropske unije izglasali 2016. godine, ali su tek ove godine donesena nova pravila o graničnim kontrolama kako bi lanci snabdijevanja funkcionirali.

Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgađanja, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provođenje graničnih procedura nakon Brexita, objavio je Parlamentarni odbor za financije.

Britanci su izlazak iz Evropske unije izglasali 2016. godine, ali su tek ove godine donesena nova pravila o graničnim kontrolama kako bi lanci snabdijevanja funkcionirali, prenosi Reuters.

Prva faza koja podrazumijeva uvođenje dodatnih certifikata stupila je na snagu 31. januara. Druga je počela 30. aprila uvođenjem fizičkih kontrola u lukama. Treća, koja uključuje deklaracije o sigurnosti, predviđena je za 31. august.

Odbor navodi da je Vlada procijenila kako će joj trebati šest milijardi dolara za 13 glavnih mjera koje bi trebale omogućiti protok roba preko granice i za unapređenje njihovog provođenja u budućnosti.

Vlada je pet put odgađala primjenu punih graničnih kontrola od isteka prijelaznog perioda za izlazak iz Unije 31. decembra 2020. godine.

To je izazvalo nesigurnost poslovne zajednice, dodatne troškove Vladi i lukama te povećalo rizike za biosigurnost u Velikoj Britaniji, prenijela je Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU