Evropski sud za pravdu odlučio

Mađarska mora platiti 200 miliona zbog kršenja zakona EU o azilu

13.06.2024. 11:46 / Izvor: Avaz.ba
EU

Mađarska ignorisala prvu presudu, pa je Evropska komisija pokrenual nove pravne akcije, čiji je epilog današnja presuda.

Evropski sud pravde (CJEU) donio je presudu kojom Mađarska mora platiti 200 miliona eura zbog kršenja zakona EU o azilu.

Kako se navodi u danas donesenoj odluci, Mađarska je "eksplicitno kršila pravila" zbog čega će morati platiti kaznu od 200 miliona eura, plus milion eura po danu odgode plaćanja.

Novac će biti oduzet od ove zemlje kroz budžet EU, a radi se o sredstvima koja su svakako bila zamrznuta zbog problema na relaciji Brisel-Budimpešta.

Podsjećamo, ovaj spor datira iz decembra 2020. godine kada je CJEU prvi put presudio da je Mađarska ograničila pristup osobama koje traže međunarodnu zaštitu u zemlji.

Tamošnje vlasti su optužene za nezakonito zadržavanje aplikanata u tranzitnim zonama, krišeći njihovo pravo da ostanu na teritoriju Mađarske dok traje žalbeni proces.

Mađarska je ignorisala tu presudu, pa je Evropska komisija pokrenual nove pravne akcije, čiji je epilog današnja presuda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU