KONFERENCIJA U BRISELU

Usvojen IBAR, Crna Gora u novoj fazi EU pregovora

27.06.2024. 08:06 / Izvor: Avaz.ba
CG

Foto: Spajić u Bruxellesu. European Council website

Spajić je u Briselu naveo da će Crna Gora biti prva zemlja koja će po novoj metodologiji testirati svoja privremena mjerila.

U Briselu je 26. juna održana Međuvladina konferencija Evropske unije (EU) i Crne Gore na kojoj je usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR), čime su odmrznuti pregovori o EU članstvu te države.

Crna Gora, koja je već 12 godina u pregovaračkom procesu za ulazak u evropski blok, usvajanjem IBAR-a je izašla iz višegodišnjeg zastoja u pregovorima.

Uz IBAR, crnogorskoj Vladi u Briselu predstavljena su i završna mjerila za zatvaranje poglavlja koja bi vodila kraju pregovaračkog procesa za ulazak u EU.

Crnu Goru je na Međunarodnoj konferenciji predstavio premijer Milojko Spajić, dok su ispred evropske strane učestvovali belgijska ministarka inostranih poslova Hadja Lahbib i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Spajić je u Briselu, uoči početka međunarodne konferencije, naveo da će Crna Gora biti prva zemlja koja će po novoj metodologiji testirati svoja privremena mjerila.

"Na neki način smo probili led za ostale zemlje koji se nadaju da će dostići ovaj nivo", kazao je Spajić.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Judy Rising Reinke je 25. juna kazala da već želi da čestita Crnoj Gori dobijanje pozitivnog IBAR-a.

Ona je, na svečanosti koju je ambasada organizovala povodom Dana nezavisnosti SAD, istakla značaj NATO članstva.

"Važnost Alijanse se ne može precijeniti dok svjedočimo brutalnoj invaziji Rusije na Ukrajinu", rekla je ambasadorica i pohvalila je Crnu Goru zbog izdvajanja sredstava za odbranu.

Crna Gora se, pored Srbije, smatra liderom u pristupnom procesu.

Budući da pregovori o članstvu sa Srbijom ostaju zamrznuti jer ta država nije uvela sankcije Rusiji, Crna Gora se smatra najnaprednijom u procesu pristupanja EU.

Održavanju međuvladine konferencije, prethodila je procjena Evropske komisije (EK) koja je konstatovala da je Crna Gora, ispunila privremene standarde, postigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napredovala u primjeni pravnih tekovina i standarda EU u poglavljima 23 i 24.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava, dok su poglavljem 24 obuhvaćena pravda, sloboda i bezbjednost.

Ta dva poglavlja prva se otvaraju u pregovorima o članstvu a posljednja zatvaraju.

Napredak u poglavljima 23 i 24 je neophodan je da bi se otvorilo bilo koje poglavlje, a mogući zastoj može da izazove blokadu u pregovorima ili čak nazadovanje u procesu.

Nakon potvrde IBAR-a, evropske diplomate očekuju da Crna Gora, u drugoj polovini godine, napreduje u zatvaranju novih poglavlja, što će zavisiti od toga koliko će vlasti raditi na ispunjavanju uslova.

Crna Gora je 2008. aplicirala za status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Dobila ga je 2010. a pristupni pregovori su počeli 2012. godine.

U pristupnim pregovorima otvorila je sva poglavlja, a privremeno zatvorila samo tri.

Očekuje se da će tokom međuvladine konferencije 26. juna, biti identificirana poglavlja koja mogu biti privremeno ili potpuno zatvorena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU