Dio će dobiti i BiH

EU izdvaja dodatnih 1,2 milijarde eura za investicije na zapadnom Balkanu

03.07.2024. 07:58 / Izvor: Avaz.ba
eu

Investicije će se realizovati u bliskoj saradnji sa partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Evropska komisija je danas objavila šesti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za zapadni Balkan za koji se očekuje da će mobilizirati 1,2 milijarde eura investicija.

Kroz paket će se osigurati podrška za osam novih vodećih investicija u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacije, tretmana otpadnih voda i željezničkog transporta, kao i inovacija i zelene transformacije malih i srednjih preduzeća.

Ulaganja na zapadnom Balkanu

Investicije će se realizovati u bliskoj saradnji sa partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

"Naš plan ulaganja od 30 milijardi eura za zapadni Balkan ostvaruje se sa ovim novim paketom od 1,2 milijarde eura. Kvalitetnom infrastrukturom jača regionalne veze i zbližava nas, što je naš krajnji cilj. Naši partneri sa zapadnog Balkana grade svoju evropsku budućnost. Ove investicije, zajedno s neophodnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremit će privrede naših partnera za pridruživanje našoj Uniji", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen).

Investicioni paket od 1,2 milijarde eura uključuje 300 miliona eura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda zapadnog Balkana.

Paket je usvojio Operativni odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) tokom sastanka od 1. do 2. jula. Nove vodeće investicije obuhvataju tri prioritetne oblasti Ekonomskog i investicionog plana i to: okoliš i klima (rekonstrukcija i rehabilitacija vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini); održivi transport (unapređenje željezničke infrastrukture na Koridoru X, uz brzu vezu Beograd – Velika Plana koja omogućava brži protok putnika i tereta u regionu), podrška poslovnom sektoru (pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu).

Približavanje regiona EU

Do sada je EU odobrila programe za mobilizaciju do 17,5 milijardi eura investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana, uključujući 5,4 milijarde eura bespovratnih sredstava EU.

"Ekonomski i investicioni plan EU za zapadni Balkan napreduje bez zastoja, sa zajedničkom ambicijom približavanja regiona EU, što potvrđuje i novi, danas usvojeni investicioni paket. Investicioni okvir za zapadni Balkan istinski je promijenio sliku regiona u posljednjih 15 godina, uključujući pomoć regionu u povezivanju putne, željezničke, energetske i digitalne infrastrukture, ali i prevazilaženju energetske krize i pandemije COVID-19.

Radujemo se nastavku rada sa WBIF-om jer nam je cilj ubrzati socioekonomsku konvergenciju regije s EU kao dio novog Instrumenta za reformu i rast od 6 milijardi eura te ostvariti istinske promjene na terenu u korist kako građana, tako i privrednih subjekata", rekao je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU