Kakva je sudbina ćevapa u EU?

08.05.2013. 13:38 / Izvor: Index.hr
Kakva je sudbina ćevapa u EU?

Rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna prijeti zabrana od strane EU zbog natrijum bikarbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smjeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama.

Rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna prijeti zabrana od strane EU zbog natrijum bikarbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smjeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama, piše Rumania Insider.

Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su preduzeti korake kako bi pokušali zaštiti ovo jelo prijedlogom da ga se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda.

U njihovom službenom saopštenju stoji: "Predstavnici Vlade preduzeće sve potrebne mjere kako bi uključili mici na listu tradicionalnih proizvoda i smatraju da je ova ili bilo koja druga mjera koja treba biti preduzeta ispravno i normalno rješenje, koje podržavaju predstavnici mesne industrije. Rumunske će vlasti preduzeti sve potrebne mjere kako mici ne bi bili zabranjeni na rumunskoj teritoriji".

Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije.

Ovo je jelo toliko popularno u Rumunskoj da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavnim dijelom svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad's odlučio uključiti u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.

Inače, "mici" na rumunskom znači "male stvari", a u pitanju je mljeveno juneće, janjeće i svinjsko meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peče na roštilju. Od začina u njih se može dodati bijeli luk, crni biber, majčina dušica, korijandar, anis i ponekad malo crvene paprike. U mješavinu se, kao što je spomenuto, uvijek dodaje natrijum bikarbonat te temeljac ili voda. A kao što vam je već vjerovatno poznato natrijum bikarbonat ili popularno - soda bikarbona jedan je od neizostavnih sastojaka i bosanskih, odnosno "balkanskih" ćevapa.

Još uvijek se vode polemike jesu li mici nastali "iz" ćevapa ili obrnuto, uprkos tomu što datiraju još iz vremena Osmanskog carstva. Naime, prema rumunskim tvrdnjama njih je prvi smislio kuvar uz Transilvanije Ionescu Iordache, poznat po svojim kobasicama. Jedne je večeri u svojoj taverni u Bukureštu jednostavno odlučio meso bez ovitka položiti na gril.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU