EU se priprema da unaprijedi veze s Kubom

07.02.2014. 08:13 / Izvor: Fena
EU se priprema da unaprijedi veze s Kubom

Evropska unija (EU)priprema se da unaprijedi veze s Kubom, u nastojanju da proširi ekonomsku saradnju i zatraži veći napredak na poštovanju ljudskih prava i temljenih sloboda na otoku pod komunističkom vladavinom.

Evropska unija (EU)priprema se da unaprijedi veze s Kubom, u nastojanju da proširi ekonomsku saradnju i zatraži veći napredak na poštovanju ljudskih prava i temljenih sloboda na otoku pod komunističkom vladavinom, saopćio je u četvrtak visoki zvaničnik EU. 

Ministri vanjskih poslova 28-članog bloka podržat će mandat za pregovore o novom, širem političkom sporazumu s Kubom na njihovom predstojećem sastanku u ponedjeljak, saopćio je zvaničnik, prenosi AP.  - Sporazum neće uključivati utvrđivanje trgovinskih veza ili veću razvojnu pomoć za Kubu, ali će predstavljati ključni korak u tom pravcu širenjem i reguliranjem političkih veza dvije strane - rekao je zvaničnik.

Zvaničnik, koji je obavijestio novinare pod uslovom da ostane anoniman uoči objave odluke, odbio je otkriti detalje o tome kakav napredak na polju ljudskih prava EU konkretno očekuje od Kube, rekavši da bi bilo kontraproduktivno govoriti o konkretnim pomacima u ovom trenutuku.

 Zvaničnik EU izjavio je da potez bloka dolazi "u punoj saradnji s Washingtonom", primjećujući da su i Sjedinjene Države u izvjesnoj mjeri ublažile svoju poziciju prema Kubi.

 - I SAD i EU se nadaju da će Kuba provesti dodatne reforme, i "stoga ovo nije pitanje na kojem se naši pristupi razilaze" - dodao je.

 Kuba je već primila oko 80 miliona eura razvojne pomoći EU od 2008. Iako je riječ o nmaloj sumi, eksperti tvrde da će EU sigurno biti spremna da pruži veću pomoć ako ta zemlja poduzme dodatne korake ka demokratizaciji i poštovanju temeljnih sloboda.

 EU je drugi po veličini kubanski trgovinski partner, iza jedinog kubanskog socijalističkog saveznika Venecuele, i jedan je od najvećih izvora direktnih stranih ulaganja. Oko petine kubanskog uvoza trenutno dolazi iz Evrope, sudeći prema brojkama EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU