Ministri financija prihvatili reformske preporuke bez ikakvih promjena

21.06.2014. 11:18 / Izvor: Business.hr
Ministri financija prihvatili reformske preporuke bez ikakvih promjena

Ministri financija zemalja članica EU-a prihvatili su u petak na sastanku u Luxembourgu preporuke u vezi s reformama koje provede države članice u onom obliku u kojem ih je Komisija i predložila.

Ministri financija zemalja članica EU-a prihvatili su u petak na sastanku u Luxembourgu preporuke u vezi s reformama koje provede države članice u onom obliku u kojem ih je Komisija i predložila.

Na sastanku je sudjelovao i hrvatski ministar financija Boris Lalovac koji je rekao da je Hrvatska iznijela svoje stajalište u vezi s preporukom o ranijem uvođenju odredbe za kasniji odlazak u mirovinu, ali da je Komisija zadržala svoje stajalište te da će se o tome još razgovarati i sljedeći tjedan. "Mislim da će do srpnja vjerojatno konačno biti usvojene mjere u obliku u kojem ih je predložila Komisija", rekao je Lalovac.

Lalovac je rekao da je još sedam zemalja članica izrazilo svoje mišljenje o preporukama, a većina tih primjedbi nije prihvaćena.

Europska komisija je 2. lipnja objavila preporuke za svaku zemlju članicu, zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana. Preporuke se temelje na detaljnoj analizi dokumenta koje su Komisiji dostavile zemlje članice - nacionalnih reformskih programa i programa konvergencije.

Hrvatskoj Komisija preporučuje da u potpunosti provede proračunske mjere za ovu godinu, te da pojača proračunsku strategiju i dodatno konkretizira najavljene mjere za 2015. i 2016. godinu. Također se preporučuje da pojača nadzor na rashodovnoj strani i da do ožujka sljedeće godine provede temeljitu reviziju rashoda.

Od Hrvatske se traži i da ubrza planirano pomicanje dobi za odlazak u mirovinu za žene i muškarce na 67 godina, da provede drugu fazu reforme tržišta rada, da razmotri porezni i socijalni sustav i predstavi akcijski plan za poboljšanje ponovnog uvođenja u svijet rada neaktivnih i nezaposlenih osoba.

Traži se također da poduzme daljnje mjere na poboljšanju poslovnog okruženja te da do ožujka sljedeće godine utvrdi cilj znatnog smanjenja administrativnih zahtjeva, uključujući i parafiskalne namete.

Komisija traži od Zagreba da do listopada ove godine izradi detaljan plan za upravljanje javnom imovinom i osigura da se državnim tvrtkama upravlja na transparentan i odgovoran način. Također se traži da do kraja ove godine pojača ulogu trgovačkih sudova u nadzoru transparentnosti i zakonitosti u provedbi predstečajnih nagodbi.

Hrvatska je iznijela primjedbe na drugu preporuku koje se odnosi na dob za odlazak u mirovinu. Hrvatska je donijela zakon prema kojem bi se od 2030. godine produljila dob za odlazak u mirovinu na 67 godina života, a Komisija je zatražila da se to počne ranije primjenjivati.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je u četvrtak sudjelovao na sastanku Vijeća za zapošljavnje i socijalna pitanja, izjavio je da i dalje smatra je rješenje postojeće zakonsko rješenje odgovara sitituaciji, odgovara i s obzirom na broj nezaposlenih. "Nadam se da ćemo uspjeti u tome da se naše stajalište uvaži", rekao je Mrsić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU