Šansa za razvoj: Snažnije povezivanje regije kroz zajedničke projekte

22.11.2014. 11:37 / Izvor: Fena
Šansa za razvoj: Snažnije povezivanje regije kroz zajedničke projekte

Povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske unije (EU) Johannes Hahn izjavio je u petak u Podgorici da proširenje Europske unije ostaje i dalje njen prioritet.

Povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske unije (EU) Johannes Hahn izjavio je u petak u Podgorici da proširenje Europske unije ostaje i dalje njen prioritet te da je snažnije gospodarsko povezivanje regije kroz zajedničke projekte šansa za bolji razvoj svake od država.

Povjerenik Hahn, koji je u Podgorici razgovarao s predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem, ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem te sa zastupnicima u crnogorskom parlamentu, istaknuo je da njegov posjet Crnoj Gori u prvom mjesecu njegova mandata ukazuje na posvećenost Komisije procesu proširenja i značaj politike susjedstva.

"Za novu Europsku komisiju koja je preuzela dužnost 1. studenoga pitanje proširenja EU ostaje prioritet", istaknuo je Hahn na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Đukanovićem.

Europski povjerenik za proširenje poručio je Crnogorcima kako je EU "voljna financijski i dalje podupirati Crnu Goru u cilju olakšavanja procesa pristupanja, pod uvjetom da investiranje prate kvalitetne reforme, jačanje konkurentnosti i bolji životni standard građana". Istaknuo je također kako je Crna Gora jedan od stupova stabilnosti u regiji.

Hahn je posebice je ukazao na važnost uspostave vladavine prava ukazavši posebice na važnost slobode medija koje je pozvao na promicanje etičkih i profesionalnih standarda.

Također je pozdravio odluku Crne Gore o usklađivanju svoje vanjske politike sa stajalištima EU u vezi s Ukrajinom.

U razgovoru s crnogorskim predsjednikom Hahn je kazao kako je regionalna suradnja uvjet stabilnosti zemalja zapadnog Balkana. "Snažnije povezivanje regije kroz zajedničke projekte šansa je za bolji gospodarski razvoj, ali i za bolji gospodarski ambijent i životni standard građana u svakoj državi pojedinačno", rekao je Han.

Crnogorski predsjednik Vujanović izrazio je spremnost Crne Gore da s punim intenzitetom i posvećenošću pristupa EU, sa željom da maksimalnom dinamikom otvara i zatvara poglavlja u pristupnim pregovorima te da bude primjer dobrosusjedskih odnosa i pouzdan partner u regiji. Izrazio je očekivanje da "EU snažno podupre regionalne projekte, posebno u području prometa, energetske i komunikacijske infrastrukture" istaknuvši da je gospodarsko jačanje regije jamstvo i političke stabilnosti.

I crnogorski premijer Đukanović je u razgovoru s Hahnom istaknuo naglašenu posvećenost Crne Gore euroatlanskim integracijama te insistirao na gospodarskoj pomoći EU. "Poticanje gospodarskog razvoja zapadnog Balkana ključno je pitanje za dalji europski napredak i ono mora pomoći da se osigura bolja integracija regije unutar sebe i kvalitetnije veze s EU", kazao je Đukanović dodajući kako je dobio ohrabrenje od svog sugovornika.

Crna Gora je u lipnju 2012. započela pristupne pregovore s EU, a do sada je ukupno otvorila pregovore u sedam poglavlja od kojih su dva, Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura, privremeno zatvorena.

U prosincu 2013. Crna Gora je otvorila pet novih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU, među njima i dva najvažnija i ključna poglavlja u cijelom pregovaračkom procesu, poglavlje 23 - Pravosuđe i

temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Na toj međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvoreni su i pregovori u poglavlju 5 - Javne nabave, 6 - Pravo trgovačkih društava, 20 - Poduzetništvo i industrijska politika.

Otvaranje poglavlja 23 i 24 na samom početku dugog pregovaračkog procesa dio je novog pristupa u pregovorima kako bi zemlja kandidatkinja na kraju procesa bila što spremnija za članstvo. Ta dva poglavlja moći će se zatvoriti tek na kraju pregovora i u tom razdoblju zemlja kandidatkinja mora imati uvjerljivu evidenciju rezultata u području vladavine prava, borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala, sigurnosti granica, odnosno svih pitanja iz područja pravosuđa i unutarnjih poslova. Crna Gora, koja je od zemalja u procesu proširenja najdalje odmakla, trebat će za zatvaranje tih dvaju poglavlja ispuniti ukupno 83 mjerila.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU