Grčka vlada negirala da ministar finansija Varoufakis podnosi ostavku

27.03.2015. 13:28 / Izvor: Fena
Grčka vlada negirala da ministar finansija Varoufakis podnosi ostavku

Glasni grčki ministar finansija Yanis Varoufakis ne planira podnijeti ostavku, izjavila su u petak dva grčka vladina zvaničnika, negirajući izvještaj njemačkih novina Bild. - Ništa od toga nije istina, to je daleko od realnosti - izjavio je jedan od zvaničnika Reutersu.

Glasni grčki ministar finansija Yanis Varoufakis ne planira podnijeti ostavku, izjavila su u petak dva grčka vladina zvaničnika, negirajući izvještaj njemačkih novina Bild. - Ništa od toga nije istina, to je daleko od realnosti - izjavio je jedan od zvaničnika Reutersu.

Online izdanje Bilda u petak je navelo riječi izvora iz grčke vlade da je samo pitanje vremena kada će Varoufakis podnijeti ostavku, dodavši da je takva odluka već donijeta.

Ugledna ličnost u grčkoj vladi koja je stvorila naviku da često bude intervuirana i čineći medijski prodor oštro intoniranim napadima protiv mjera štednje, Varoufakis je u posljednjim danima upadljivo odsutan iz javnog živorta.

Nakon što je celebrity foto sesija sa svojom suprugom za magazin Paris Match razbjesnila zvaničnika iz njegove stranke Syriza, Varoufakis se pojavljivao u manjem broju televizijskih emisija i smanjio je broj intervjua koje je davao.

On je također otkazao pojavljivanje na londonskoj konferenciji porošle sedmice i bio je primjetno odsutan kada je premijer Alexis Tsipras otputovao u Bruxelles i nakon toga u Berlin na ključne razgovore o osiguranju nastavka finansijske pomoći Grčkoj.

Pedesettrogodišnji akademski ekonomista nikada nije obavljao političku dužnost dok ga Tsipras nije izabrao za ministra finansija u januaru. Njegove žestoke kritike omraženih mjera štednje i njegov ležerni stil odjevanja donijeli su mu status poput rock zvijezde u Grčkoj.

On je, međutim, također otuđio brojne kolege iz eurozone i učestvovao je u javnom verbalnom ratu sa svojim moćnim njemačkim kolegom Wolfgangom Schaeubleom, povećavajući brige da li šteti umjesto da pomaže u razgovorima na osiguravanju sporazuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU