Austrijski kancelar: Okončati politiku estremne štednje u Grčkoj

16.06.2015. 14:21 / Izvor: SRNA
Austrijski kancelar: Okončati politiku estremne štednje u Grčkoj

Ono što se dešava u Grčkoj treba da bude primjer onoga što može da se dogodi ako se samo primjenjuju mjere štednje, rekao je Fajman i dodao da su to povećanje duga, nezaposlenosti i siromaštva.

Austrijski kancelar Werner Faymann pozvao je na okončanje "politike ekstremne štednje" uoči posjete Grčkoj, koja će biti prva njegova posjeta toj zemlji od dolaska stranke Sirize na vlasti krajem januara.

Faymann je u intervjuu grčkoj agenciji ANA-MPA, rekao da "politika ekstremne štednje ne smije da se nastavi u Grčkoj kojoj treba da se pruži prilika da otplati svoju dugove" i dodao da podržava nacrt mjera vlade u Atini o borbi protiv korupcije.

"Ono što se dešava u Grčkoj treba da bude primjer onoga što može da se dogodi ako se samo primjenjuju mjere štednje", rekao je Faymann i dodao da su to povećanje duga, nezaposlenosti i siromaštva.

Grčki zvaničnici izjavili su da su spremni da se vrate na razgovore s kreditorima "u svakom trenutku".

Poslije neuspješnih razgovora u Briselu tokom vikenda, dvije strane su jučer razmijenile optužbe ko je kriv za prekid razgovora koji je uzdrmao i svjetske berze.

Grčka vodi pregovore s kreditorima o isplati ranije obećane finansijske pomoći od 7,2 milijarde eura kako bi izmirila dugove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU