Holanđani žele referendum o sporazumu EU sa Ukrajinom

29.09.2015. 10:12 / Izvor: EurActiv.rs
Holanđani žele referendum o sporazumu EU sa Ukrajinom

Jedan holandski satirični sajt prikupio je dovoljno potpisa da natjera vladu da raspiše neobavezujući referendum o sporazumu o pridruživanju Evropske unije sa Ukrajinom.

Jedan holandski satirični sajt saopštio je da je prikupio dovoljno potpisa da natjera vladu da raspiše neobavezujući referendum o sporazumu o pridruživanju Evropske unije sa Ukrajinom.

Zagovornici referenduma ukazuju da će sporazum sa Ukrajinom skupo koštati poreske obveznike i da će loše djelovati na demokratiju. Takođe kritikuju holandski parlament što radi u interesu EU a ne svojih građana. Krajnji cilj referenduma zapravo je da se ukaže na nezadovoljstvo u javnosti evropskom politikom Holandije.

GeenStijl, sajt koji objavljuje satirične vijesti poznat po kontroverznom pisanju o nizu pitanja, od Islama do imigracije, prikupio je više od 440.000 potpisa, daleko više od preko 300.000 , koliko se zahtjeva holandskim zakonom za održavanje referenduma.

 Protivnici kažu da će sporazum EU sa Ukrajinom koštati holandske poreske obveznike milijarde evra i da proširenje EU negativno djeluje na demokratiju u Holandiji. Takođe ističu da holandski parlament više ne radi ono što holandski glasači žele već se vodi interesima Brisela.

 "To ste uradili zbog demokratije u Holandiji i Evropi i poslali ste poruku Hagu i Briselu", poručili su sa sajta.

 Referendum će vjerovatno biti održan za vreme holandskog predsjedavanja EU koje počinje u januaru 2016. godine.

 Broj prikupljenih potpisa, kojima sada slijedi provjera autentičnosti i kvalifikovanosti od strane izbornih vlasti, ukazuje na neočekivano veliko interesovanje i predstavlja izazov za vladu u Hagu, iako vjerovatno neće imati nikakvog uticaja na politiku holandske vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU