Koliko građani znaju o Evropskoj uniji ?

30.10.2015. 09:53 / Izvor: TV1
Koliko građani znaju o Evropskoj uniji ?

Za građane BiH posebno je značajno da zemlja uspješno pređe put integrisanja i postane članica EU.

Za građane BiH posebno je značajno da zemlja uspješno pređe put integrisanja i postane članica EU.

Kako to traje neočekivano dugo, mnogi gube nadu da će uskoro osjetiti blagodati života u evropskoj zajednici. Istovremeno, vrlo često nema ni odgovora na pitanje šta je to život u EU? Ukoliko I žele znati o EU, u najvećoj mjeri žele biti informirani o temama u vezi s fondovima EU.

Prije nego neka zemlja postane članica Evropske unije, osim ispunjavanja potrebnih uvjeta, potrebno je i da se građani na vrijeme informiraju o EU porodici, te saznaju kako izgleda život u EU. Susjedna Hrvatska kroz taj proces prolazila je u vrijeme kada nije bilo društvenih mreža, te je potrošeno mnogo vremena i novca na projekte koji za BiH danas nisu relevantni.

Budući da je virtuelni svijet uzeo maha, te obzirom na sve veću rasprostranjenost društvenih mreža za BIH bi to moglo biti mnogo lakše. Delegacija EU u BiH već radi na informiranju o Europskoj uniji.

Bez obzira na to koliko će trajati proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji, građani u EU Info Centru mogu dobiti objektivne i pravovremene informacije o tome što članstvo u EU znači, te sve informacije o radu EU u BiH.”

Posljednja istraživanja javnog mijenja koje je provela Direkcija za evropske integracije, pokazala su da članstvo u EU podržava 78% građana BiH.

Osim što podržavaju, ulazak u EU vide i kao riješenje problema u zemlji. Građani kažu i kako informacije o procesu integrisanja uglavnom dobijaju posredstvom televizijskog programa i interneta. O postojanju Info centara većina i ne zna.

O EU i odnosima sa BiH zanimaju se sve društvene grupe kažu u EU Info Centru. Najviše upita imaju mladi ljudi između 20 i 30 godina. Također, EU i njene institucije, imaju obavezu informirati građane EU, kako o radu svojih institucija, tako i o pridruživanju novih članica. Kako bi se stvorila jasna slika o situaciji u novim članicama EU, proces informiranja nije dovoljno prepustiti institucijama EU, već i novoj članici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU