Slovenija nakon sedam godina izlazi iz postupka prekomjernog deficita

20.05.2016. 09:22 / Izvor: Fena
Slovenija nakon sedam godina izlazi iz postupka prekomjernog deficita

Europska komisija u srijedu je najavila da će Slovenija nakon sedam godina monitoringa zbog financijskih neravnoteža izaći iz postupka prekomjernog deficita.

Preporuka Europske komisije da Slovenija u 2017. godine provede mirovinsku reformu iznenadila je vladu premijera Mire Cerara, s obzirom na to da je riječ o predizbornoj godini, te s obzirom na njezine procjene da stabilnost mirovinskog sustava nije ugrožena sve do najmanje 2020. godine.

Europska komisija u srijedu je najavila da će Slovenija nakon sedam godina monitoringa zbog financijskih neravnoteža izaći iz postupka prekomjernog deficita.

No, Komisija joj je uz to izdala i 4 preporuke za brže reforme, među kojima onu po kojoj bi već iduće godine trebala reformirati mirovinski sustav u koji se iz državnog proračuna svake godine mora izdvojiti 1,5 milijardi eura, navodi Hina.

Premijer Miro Cerar kazao je da je odluka Europske komisije da predloži izlazak Slovenije iz mehanizma prekomjernog deficita dobra vijest koja potvrđuje fiskalne napore njegove vlade i dokazuje da je zemlja na dobrom putu, ali nije komentirao preporuku o mirovinskoj reformi kojoj se protivi njegov glavni koalicijski partner u vladi, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, u ulozi predsjednika Demokratske stranku umirovljenika (DESUS) koja je uz Cerarovu najjača stranka u vladi.

"Nema potrebe za novom mirovinskom reformom slijedeće godine, tome ćemo se oštro protiviti", kazao je Erjavec u četvrtak novinarima, podsjetivši na dogovor koalicijskih partnera na početku mandata da umirovljenici neće biti oštećeni novim reformskim rezovima.

Erjavec je izrazio očekivanja da će Cerar poštovati dogovor da se do sredine ove godine umirovljenicima isplati dodatak kojim se njihova primanja usklađuju s rastom plaća u državi, iako se tome protivi ministar financija Dušan Mramor.

Slovenski mediji o preporuci Bruxellesa za novom reformom kojom bi se produžio radni staž i životna dob za odlazak u mirovinu pišu kao o "pljuski" Cerarovoj vladi, a ministar financija Dušan Mramor kazao je da je to za vladu iznenađenje, ali da je stajalište po kojemu bi se s promjenama na tom području čekalo do 2020. bilo neracionalno jer je i 1,5 milijardi eura svake godine iz proračuna za mirovine veliko opterećenje koje ometa cilj uravnoteženja proračunskih prihoda i rashoda.

Zajedno s promjenama u zdravstvenom sustavu Europska komisija preporučuje vrlo kompleksne reforme, a to zahtijeva oprez i dobre pripreme, kako bi se osigurala dugoročna stabilnost sustava i odgovarajući položaj osiguranika, kazao je ministar financija Dušan Mramor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU