EU bi svakom građaninu eurozone mogla pokloniti 500 do 2.000 eura

28.05.2016. 10:47 / Izvor: Dnevnik.hr
EU bi svakom građaninu eurozone mogla pokloniti 500 do 2.000 eura

Građani eurozone mogli bi uskoro da dobiju od 500 do 2.000 eura koje bi mogli da potroše na što god žele. 

U Europskoj uniji razmišljaju o poklonu od 500 do 2.000 eura koji bi dali svakom punoljetnom građaninu eurozone. Cilj darivanja bilo bi podsticanje potrošnje, a građani bi novac mogli da potroše na što god žele.

Prema mišljenju struke takav scenario, iako običnom građaninu zvuči nemoguće i te kako je realan. "U krizi je dobrodošla jer podstiče potrošnju, potražnju i na taj način ekonomsku aktivnost. To je Europska unija radila za vrijeme krize. Podsticala je potrošnju svojih proizvoda. Njemačka, Francuska je na primjer svakom građaninu dala 500 eura radi podsticanja potrošnje domaćih proizvoda i usluga", kaže Ekonomski analitičar Damir Novotni.

Prema mišljenju saborskog zastupnika Ivana Šukera u Hrvatskoj bi većina građana takvim novcem vjerovatno vraćala dugove.

"Neki bi vjerovatno kupili nešto, ali kad pogledate strukturu roba koje se nalaze na policama, nažalost većina te robe je iz uvoza i mi bi na takav način direktno pomagali nečiju drugu privredu", smatra Šuker ukazujući tako da Hrvatska od toga opet ne bi imala velike pomoći. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU