Prognoze: 45 posto Britanaca za izlazak iz EU

23.06.2016. 09:09 / Izvor: Fena
Prognoze: 45 posto Britanaca za izlazak iz EU

Pravo glasa na "Referendumu o budućnosti Ujedinjenoj Kraljevstva u Europskoj uniji" ima oko 45 miliona ljudi.

Britanci danas na referendumu o članstvu u EU-u glasaju o ostanku svoje zemlje u tom jedinstvenom političkom projektu. U srijedu, dan uoči referenduma, dvije online ankete su davale laganu prednost pristalicama izlaska iz EU-a i pokazale da je još velik broj neodlučnih, dok mogućnost 'brexita' zabrinjava Bruxelles, ekonomske krugove i gotovo sve čelnike svjetskih zemalja.

Kako navodi Opinium, koji je ispitao 3.011 Britanaca, 45 posto je za izlazak, 44 posto za ostanak u EU-u, ali 9 posto je još neodlučno i 2 posto ne želi se izjasniti. TNS koji je ispitao 2320 ljudi, navodi da je 43 posto za izlazak, 41 posto za ostanak i 16 posto neodlučnih, navodi Hina.

Pred povijesnom odlukom je 46,5 miliona britanskih birača. U slučaju izlaska, EU koji zabrinuto prati porast euroskepticizma, izgubit će jednu od namoćnijih članica, peto po veličini svjetsko gospodarstvo i stalnu članicu UN-ova Vijeća sigurnosti.

Očekuje se da će odaziv biti između 60 i 80 posto, što znači da će između 27 i 36 miliona ljudi izaći na birališta.Referendumsko pitanje glasi: "Bi li Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Europske unije ili napustiti Europsku uniju?".

Brojanje glasova počinje odmah nakon zatvaranja birališta. Prvi rezultati mogući su oko ponoći. Prve indikacije o tome hoće li Britanija ostati ili napustiti EU moguće su oko 3.30 sati ujutro u petak. Rezultate će prikupljati 12 regionalnih izbornih komisija i slati ih u centralu u Manchester. Objava službenih rezultata bit će u tamošnjoj gradskoj vijećnici, vjerojatno u petak ujutro.

Oko 41.00 birališta diljem zemlje otvoreno je od 7 do 22 sata po mjesnom vremenu a pravo glasa na "Referendumu o budućnosti Ujedinjenoj Kraljevstva u Europskoj uniji" ima oko 45 miliona ljudi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU