Površni i neodgovoran pristup procesu EU integracija mora prestati

19.07.2016. 14:14 / Izvor: Fena
Površni i neodgovoran pristup procesu EU integracija mora prestati

Usvajanje odluke o SSP-u tek u petak je nesposobnost da se ovako važan korak iskomunicira sa EU.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić izjavio je danas da je izostanak odluke o zahtjevu za članstvo BiH u EU tokom jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova EU prije ljetne stanke „loša vijest za sve nas u BiH koji želimo što prije vidjeti BiH kao članicu porodice razvijenijih, stabilnijih i demokratskih zemalja Evrope i svijeta“.

Dodao je da je ovo loša vijest i za Predsjedništvo i Vijeće ministara, koji su građanima BiH obećali kandidatski status za članstvo u EU do kraja 2017. godine.

"Obećanje je to koje je, posebno nakon izostanka ove odluke, nemoguće ispuniti. Umjesto da smo ljeto dočekali uz pripremu za odgovaranje na upitnik, BiH će ljeto dočekati u nastavku neizvjesnosti i bez konkretnog zadatka kao što bi bilo odgovaranje na upitnik", smatra Šepić. 

Ističe da usvajanje odluke o SSP-u tek u petak i „nesposobnost da se ovako važan korak iskomunicira sa EU je dokaz nastavka površnog i neozbiljnog pristupa procesu EU integracija, a kojem svjedočimo često i koji smo posebno vidjeli prilikom predaje aplikacije u februaru ili tokom samita u Parizu na koji smo otišli bez usvojenih strategija, iako smo svi znali odavno kakve smo obaveze preuzeli i na koje rokove se obavezali“.

"Zato smatram da izostanak ove odluke EU, negativna kretanja u regionu i procesi koji se dešavaju u EU ne idu na ruku BiH u smislu da će naš proces biti lakši ili brži. Iz tog razloga, barem kada je u pitanju put ka EU, mi u BiH se moramo mobilizirati puno snažnije, te krenuti ponašati ozbiljnije, odgovornije i sistematičnije. Nama je EU potrebna zbog nas samih, zbog naše privrede, našeg izvoza, sigurnosti, pravne države i kvalitete života kod nas. Što prije to bude jasnije ljudima koji vode zemlju, svima će nam biti bolje u BiH", zaključio je Šepić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU