Lajčak: EU dobrovoljno ispraznila region zapadnog Balkana

25.04.2017. 09:58 / Izvor: Fena
Lajčak: EU dobrovoljno ispraznila region zapadnog Balkana

Šef slovačke diplomatije smatra da rješenje nije više Balkan u EU, već EU na Balkanu i aktivniji rad u pojedinim državama, regionima.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocijenio je da je najnovija retorika Edija Rame i Hašima Tačija rezultat toga što je Evropska unija posljednjih godina najprije ubjedila zapadni Balkan u svoju nezamjenjivu ulogu u rješavanju problema, a zatim je region ostavljen da se snalazi sam.

On je, u autorskom tekstu za slovački dnevnik "Pravda", ocijenio da je na taj način EU, "dobrovoljno (pod pritiskom drugih kriza) ispraznila region, koji je za EU prirodno okruženje".

Kako je kazao, opomenama i retoričkim vježbama iz Tirane, Prištine, Beograda ili Brisela zaoštravanje odnosa na zapadnom Balkanu se ne rješava, već samo odlaže.

Lajčak smatra da, iako su Tirana, Priština i Beograd danas ekonomski i politički dalje nego što su bili 2003. godine, kada je samit EU u Solunu dao regionu zapadnog Balkana jasnu evropsku perspektivu, i dalje uspijeva da preživi "duboko ukorijenjeni nacionalizam i jednako duboko osjećanje historijske nepravde u balkanskim glavama i srcima".

"Pozivi na etnički čiste države, na 'ujedinjenje naroda' ispod zajedničke zastave s dvoglavim orlom - da li bijelim ili crnim - periodično se ponavljaju, isto kao i apeli da EU odlučnije prihvati ulogu arbitra. Najnovije, s obrnutom paradigmom - 'Ako nas ne prihvatite u uniju, ujedinit ćemo se sami' duž etničkih izohipsi, što bi - zahvaljujući etnički izmiješanom stanovništvu Balkana - značilo nametnuto otvaranje pitanja granica među praktično svim državama regiona uzajamno", napisao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, iz situacije u kojoj su se države zapadnog Balkana pretvarale da vjeruju obećanju evropske perspektive, a EU se pravila da vjeruje u ozbiljnost napora tih država da ispune obaveze utvrđene za proces pristupanja, naglo se dolazi do stanja "koje se ne može nazvati drugačije nego - ucjena".

"Mi smo, kao EU, malo kratkovido dozvolili da nas satjeraju u poziciju u kojoj se od nas zahtijeva da izdajemo klupske legitimacije, ali ne na osnovu mjerodavnog ispunjavanja kvalifikacionih uvjeta, već na osnovu prijetnji. Slično kao da učenik sedmog razreda, neustrašiv i jak, pošto-poto insistira da uđe u školski fudbalski tim, inače će zapaliti školu", rekao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije smatra da rješenje nije više Balkan u EU, već EU na Balkanu i aktivniji rad u pojedinim državama, regionima.

"Možda je krajnje vrijeme da na tlu evropskih institucija napravimo poseban organ koji bi se time bavio. Ako može MMF da ima misiju koja redovno direktno na terenu ocjenjuje ispunjavanje kriterija za pružanje pozajmica, možda bismo trebali da se zamislmo da li imamo snage, jer u našem interesu, sa stanovišta posljednjih dešavanja, jeste da stvorimo misiju EU koja bi s pojedinim državama radila, ne periodično ili na ad hok osnovi, već kontinuirano", rekao je Lajčak, prenosi Tanjug.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU