EU i Kanada suglasile se oko početka primjene CETA-e

11.07.2017. 10:50 / Izvor: HINA
EU i Kanada suglasile se oko početka primjene CETA-e

Pokretanje CETA-e dosad su sprečavale prepirke oko nekih mliječnih i farmaceutskih proizvoda. 

Europska unija i Kanada u subotu su izvijestile da su se suglasile da će se sporazum o slobodnoj trgovini između dviju strana početi primjenjivati 21. rujna, utirući tako put za stupanje na snagu 90 posto sporazuma. 

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) prihvatile su obje strane, kao važan potez kada su u pitanju otvorena tržišta protiv protekcionističkog vala.

Sporazumom, kojim se potiče trgovina i jačaju gospodarski odnosi, otvaraju se nove prilike poduzećima iz EU-a. Poslovanje s Kanadom će biti jednostavnije, ukinut će se carine, znatno poboljšati pristup ugovorima o javnoj nabavi, otvoriti novi sektori kanadskog tržišta usluga, omogućiti predvidljivi uvjeti za ulagače i zaštititi visokokvalitetni europski poljoprivredni proizvodi, oni s "oznakom zemljopisnog porijekla". 

Pokretanje CETA-e dosad su sprečavale prepirke oko nekih mliječnih i farmaceutskih proizvoda. 

"Na sastanku u Hamburgu, gdje smo potvrdili obostranu opredijeljenost za međunarodni trgovinski sustav, složili smo se da ćemo 21. rujna 2017. krenuti u privremenu primjenu sporazuma, što će nam omogućiti primjenu svih potrebnih mjera prije navedenog datuma", priopćili su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i kanadski premijer Justin Trudeau. 

"Otvarajući se jedni prema drugima i uz blisku suradnju sa svima koji s nama dijele iste vrijednosti uspjet ćemo oblikovati i upravljati globalizacijom", stoji u zajedničkom priopćenju. 

Sporazum će definitivno stupiti na snagu kada ga ratificira svih 28 članica EU-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU